Reportage Hoogtereddingsteam: Werken op ijzingwekkende hoogte

Hoogtereddingsteam: Werken op ijzingwekkende hoogte

Gepubliceerd op: 15 september 2014

Het Hoogtereddingsteam van de gezamenlijke brandweer komt in actie als slachtoffers zich op moeilijk toegankelijke plekken bevinden. Dit kan in de hoogte, maar ook in de diepte zijn. De Gezamenlijke Brandweer is een samenwerkingsverbandtussen ongeveer zestig bedrijven in het haven en industriegebied van Rotterdam.

Het imposante glazen gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam was het toneel van een oefening. De mannen van het Hoogtereddingsteam daalden vanaf de top van het gebouw af naar het bakje van de glazenwasser. Met al dat glas van het enorme pand was het de man waarschijnlijk iets teveel geworden.

Hoogte- en diepteredding
Bij hoogte- en diepteredding zet het team de klimuitrusting in om de ongevalplaats of het slachtoffer te bereiken en te evacueren. Het team wordt ingezet in situaties waar de brandweer niet met collectievemiddelen, zoals een autoladder of een hoogwerker, kan werken. De technieken vinden haar oorsprong in de bergsporten speleogie; touwtechnische oplossingen die het mogelijkmaken allerlei moeilijk bereikbare plaatsen op een veilige enmakkelijke manier toegankelijk te maken.

Fotografe Megin Zondervan ging met het team mee en maakte onderstaande fotoreportage.Mail de redactie


Instagram