Reportage Interschutz 2015: Grootste brandweerbeurs van Europa

Interschutz 2015: Grootste brandweerbeurs van Europa

Gepubliceerd op: 08 juni 2015

Deze week staat Hannover, Duitsland, in het teken van brandweer voor de Interschutz 2015. Bedrijven uit heel de wereld laten hier zien wat zij in huis hebben op het gebied van brandbestrijding, preventie en training. Op deze Duitse beurs zijn vanzelfsprekend ook veel Nederlandse bedrijven aanwezig. Wij hebben enkele voertuigen/stands uitgelicht.

Nieuwe crashtenders door Rosenbauer

Op de persdag afgelopen zondag werden twee nieuwe crashtenders gepresenteerd door Rosenbauer. Ook is de Escape Stair op de stand te vinden. Deze zal in 2016 door de luchthaven Schiphol in gebruik worden genomen.

Combinatievoertuig redvoertuig/tankautospuit

Hilton engineering heeft een combinatievoertuig gemaakt die als tankautospuit en als hoogwerker ingezet kan worden. In Zuid-Holland Zuid, Dordrecht wordt al met een soortgelijk voertuig gewerkt. In de cabine is te zien dat de manschappen niet meer in de tegengestelde rijrichting zitten.

Digitaal blussen met laser of water

Het bedrijf Haagen heeft een systeem ontwikkeld waarmee op een digitale manier geoefend kan worden. Met behulp van laserlicht uit een brandslang of brandblusser kan de blustechniek geoefend worden. Hiermee kan bijvoorbeeld worden gezien of de juiste blusstof wordt toegepast.

Holmatro Rescue Challenge

Bij de stand van Holmatro wordt door 29 teams uit 16 verschillende landen gestreden in een rescue challenge. De drie beste teams winnen Rescue Tools van Holmatro. De challenge is nog heel de week live te volgen via: http://live.holmatro.com

Op de foto's is een team uit Brazilië te zien. Dit team bestond uit verschillende brandweermensen die normaal niet met elkaar samen werken. Na 20 minuten waren zij helaas over de tijd heen en werd de wedstrijd afgefloten. Het team uit Noorwegen wat erna speelde had slechts 8 minuten nodig om het slachtoffer te bevrijden. Dit is het snelste team tot nu toe.

Op de binnenstand van Holmatro kunnen bezoekers ervaren hoe het is om in een auto te zitten die met behulp van hydraulisch gereedschap open geknipt wordt.

In de video is te zien hoe de auto waar je in zit tegen een boom botst. De brandweer komt vervolgens met de ambulancedienst ter plaatse waarna zij de persoon naast je bevrijden. Dit geeft een bijzondere inkijk in de technische hulpverlening.

Eerste ladderwagen met carbonfiber

Op de stand van Gimaex was een bijzondere ladderwagen te zien. Het laatste deel van de ladder is gemaakt van carbonfiber wat het enorm licht maakt. Hierdoor is de vlucht 2,5 meter verder dan bij reguliere ladderwagens het geval is. Dit voertuig is vooralsnog enkel in Frankrijk te vinden.

Virtueel oefenen met RescueSim

Het bedrijf Vstep heeft een virtuele omgeving ontwikkeld waarmee bevelvoerders en OVD's procedures kunnen trainen. Er wordt virtueel een incident weergegeven waar de cursist moet handelen volgens de juiste procedure. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld heel Schiphol tot in detail nagemaakt. Momenteel is men bezig met het ontwikkelen van de mogelijkheid om met een Oculus door de omgeving te kunnen lopen. De beta versie hiervan hebben wij op de beurs kunnen proberen.

Overige foto'sMail de redactie


Instagram