Reportage Nederland en België werken samen bij natuurbrandbestrijding

Nederland en België werken samen bij natuurbrandbestrijding

Gepubliceerd op: 19 november 2015

Nederlandse en Belgische helikopters hebben vandaag in militair natuurgebied Groot Schietveld in de Antwerpse Noorderkempen gezamenlijk een oefening gehouden. Tijdens de training wilden de Belgen en Nederlanders procedures en de uitwisseling van berichten en operationele kennis testen. Het was voor het eerst dat de twee landen elkaar troffen bij een gezamenlijke oefening.

De oefening kon gehouden worden nadat begin dit jaar een ‘Memorandum van overeenstemming over de uitvoering van Fire Bucket Operations (FBO)’ getekend is. Door formalisering zou de procedure rond de inzet van Nederlandse helikopters veel sneller moeten verlopen. Ook is zo op voorhand geregeld wie wanneer verantwoordelijk is.


Een politiehelikopter uit België loost water boven het vuur

Natuurbranden

In Nederland wordt het heli-team door de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland geleverd. Dit team vormt de schakel tussen de lokale brandweer en de blushelikopters van de luchtmacht. De Nederlandse blusheli’s hebben hun meerwaarde al aangetoond toen ze ingezet zijn ter bestrijding van de grootschalige brand op de Kalmthoutse Heide en natuurgebied Aamsveen bij Enschede in 2011 en bij bestrijding van bosbranden in augustus 2005 in Portugal en Griekenland in augustus 2007.


De commandopost van de brandweer op locatie

Helikopter-bluscapaciteit

Omdat de Belgen beschikken over slechts 1 blushelikopter, is hulp van andere landen bij grootschalige moeilijk te blussen (natuur)branden zeer welkom. Ook de Fransen springen zo nu en dan bij met blusvliegtuigen. De Belgische luchtmacht is inmiddels een aankoopprocedure gestart voor een Bambi Bucket (bluszak), voor gebruik onder hun NH-90 helikopters. In de loop van 2016 wordt de bucket geleverd. Naar verwachting hebben de Belgen hun helikopter-bluscapaciteit in 2017 operationeel. Het memorandum tussen beiden landen blijft echter van kracht.


De eenheden op de grond werken als team samen met de helikopters


Nederlandse Cougar helikopter bezig met het bestrijden van de brand


Nederlands brandweervoertuig uit Roosendaal met op de achtergrond de Belgische helikopter

 Mail de redactie


Instagram