Reportage

Net echt: Lifeliner 2 op schaal

Gepubliceerd op: 31 mei 2016

Het vliegen met zelf gebouwde radiografisch bestuurbare helikopters is zijn grote passie. Onlangs rondde Wilco Flipse de bouw van een Eurocopter EC-135 af. Maar het is wel een heel bijzondere: een exacte kopie op schaal van de Lifeliner 2 (PH-ULP). Deze traumahelikopter van de ANWB is gestationeerd op Rotterdam The Hague Airport.

De bouw was een bijzonder project voor Wilco Flipse. Niet alleen door de omvang en detaillering van het model, dat maar liefst 1,85 meter lang is. Als weginspecteur bij Rijkswaterstaat heeft hij in zijn werk geregeld te maken met het Mobiel Medisch Team dat met de Lifeliner 2 vliegt. "Het verhaal begint met het grote respect dat ik heb voor het werk dat zij doen."

Rijke fantasie en veel geduld

Wilco besloot de Lifeliner geheel op schaal na te bouwen, compleet met cockpit en bemanning. De helikopter is voorzien van een elektromotor en een soundmodule om de turbinegeluiden na te bootsen. In oktober 2015 had hij de materialen en onderdelen bij elkaar en kon hij, met hulp van zijn vriend Dirk (eigenaar van Digo Heliservice) beginnen. Om alle details zo goed mogelijk na te maken (tot en met de klinknagels!) ging Wilco in Rotterdam langs bij het Mobiel Medisch Team. Daar konden Wilco en Dirk uitgebreid foto’s maken van het grote voorbeeld. "Veel van de details worden tegenwoordig gemaakt met een 3D-printer. Dat scheelt veel werk."

Maar perfectionist Wilco is niet snel tevreden. "Je moet een rijke fantasie en heel erg veel geduld hebben voor deze hobby." Met name het passend maken van de grote achterdeuren, die zo kenmerkend zijn voor de Lifeliner, vergde veel tijd.   

Rescue Vlissingen

Bij modelvliegclub Delta Zeeland, waarvan Wilco lid is, was de bijzondere helikopter op 23 mei voor het eerst te zien. Het grote publiek kan de model-Lifeliner op 27 juli bewonderen tijdens de tiende editie van Rescue Vlissingen. Daar verzorgt Wilco ook vliegdemonstraties.

Foto's: Marco Carels en Sander KaaijMail de redactie


Instagram