Reportage

Op jacht naar de boef in de wijk met de wijkagent

Gepubliceerd op: 20 november 2015

Inbrekers kunnen Leerdam maar beter overslaan, zo bleek woensdagavond tijdens de actie 'Boef in de wijk'. “De inwoners reageerden zeer alert, zo goed heb ik het nog nooit meegemaakt” aldus wijkagent Gerco Gijsbers die de actie organiseerde. Er deden ongeveer 70 bewoners mee aan de actie, verspreid over twee wijken.

Met de actie 'Boef in de wijk' laat de politie een 'boef' door de wijk lopen die door de bewoners herkend moet worden. Aan de hand van tweets krijgen bewoners van de wijkagent door dat er een verdachte situatie is. De wijkagent omschrijft bijvoorbeeld het signalement van een vermoedelijke inbreker.

Voor het eerst wordt ook gebruik gemaakt van een Whatsapp groep waarin bewoners informatie met elkaar kunnen delen. “We willen dat bewoners op een andere manier naar hun omgeving gaan kijken. Poorten die open staan of vuilnisbakken die als opstap gebruikt kunnen worden zijn erg handig voor dieven. Maar met deze actie willen we ook bereiken dat mensen 112 mogen bellen bij verdachte situaties. Mensen zien heel veel maar durven vaak niet te bellen.” aldus de wijkagent.


Wijkagent Gijsbers stuurt de eerste tweet.

In de eerste tweet maakt de agent melding van een verdachte situatie in een woonwijk. “Ik probeer de mensen te laten ervaren waar wij als politie ook mee te maken krijgen. Een melding wordt in een brede omgeving uitgegeven terwijl de 112-meldkamer nog met de melder aan de telefoon is. Tijdens het uitvragen wordt de melding steeds specifieker. Het doel van het spel is om de boef ongeveer binnen 15 minuten te pakken.” In Leerdam waren de mensen zo alert dat de eerste boef al binnen twee minuten werd gepakt.


Vanuit de politieauto worden de boeven geïnstrueerd en de wijkbewoners op de hoogte gehouden.

Veilige buurt

In steeds meer wijken in Nederland wordt gebruik gemaakt van Whatsapp groepen. In deze groepen kunnen mensen verdachte situaties met de bewoners in hun omgeving delen. Een veelgehoord nadeel hiervan is dat je telefoonnummer dan bij de hele buurt bekend is. In Leerdam gaat gewerkt worden met een speciale app 'Veiligebuurt.nl'. Hiermee kan het zelfde worden bereikt als een Whatsapp groep, maar zijn de telefoonnummers niet te zien.


Ook mensen van Buurt-Toezicht waren aanwezig.



Mail de redactie


Instagram