Reportage GinoPress RAV Fryslân neemt Waddenheli in gebruik

RAV Fryslân neemt Waddenheli in gebruik

Gepubliceerd op: 28 november 2016

De Waddenheli is maandag 28 november officieel gepresenteerd. Dat gebeurde op Vliegbasis Leeuwarden, waar de twee helikopters – waarvan één reserve is – gestationeerd zijn. Regionale Ambulancevoorziening Fryslân is voortaan verantwoordelijk voor het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vasteland.

RAV Fryslân heeft een 5-jarig contract gesloten voor de inzet bij patiëntenvluchten met de ANWB. Die is eigenaar van de helikopters. Tot 2015 verzorgde het ministerie van Defensie het vervoer van zieken en gewonden tussen de Waddeneilanden en de ziekenhuizen op het vasteland. Dat stopte toen het 303 Search and Rescue Squadron werd opgeheven. Sindsdien nam de Kustwacht het patiëntenvervoer tijdelijk op zich.

Met de komst van de ANWB-heli’s is RAV Fryslân verantwoordelijk. De helikopters zijn van het type Airbus H 145. Aan boord is plaats voor medisch personeel en twee brancards. De eerste maanden vliegt de Waddenheli uitsluitend overdag. De piloten en andere bemanningsleden krijgen training in het nachtvliegen. Tot februari voert de Kustwacht de nachtvluchten nog uit.Mail de redactie


Gerelateerde artikelen:

Instagram