BrandweerVeiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontwikkeld nieuwe procedure brandbestrijding hoogbouw

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontwikkeld nieuwe procedure brandbestrijding hoogbouw

De skyline van Rotterdam krijgt steeds meer hoge woontorens, zoals de Zalmhaventoren en de Cooltoren in Rotterdam. Bij brand wordt het steeds lastiger om op tijd en met voldoende materieel en mankracht bij de brandhaard te komen. Om deze reden heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een nieuwe procedure ontwikkeld voor brandbestrijding in hoogbouw.

In een uitgebreide video legt de brandweer uit hoe ze te werk gaan. De procedures zijn gericht voor hoogbouw vanaf 70 meter, tot 200 meter hoog. Zo zijn er vier scenario’s bedacht, waarbij de brand bijvoorbeeld beheerst wordt door de sprinklers in het appartement. Maar ook als deze het niet doet.

De gehele alarmeringsprocedure van de verschillende eenheden is hiervoor ook aangepast. Waar bijvoorbeeld voor een standaard gebouwbrand gereden wordt met twee tankautospuiten en een redvoertuig, zal dat nu plaatsvinden met vier tankautospuiten, twee Officieren van Dienst en een redvoertuig. Daarnaast wordt een logistiek Peloton opgeroepen voor het vervoer van materialen naar de brandverdieping.

In onderstaande video krijg je een goede indruk van hoe de VRR de procedure heeft ontwikkeld.

spot_img