NieuwsNederlandse Politie huurt twee Italiaanse waterwerpers

Nederlandse Politie huurt twee Italiaanse waterwerpers

Het wagenpark van de Politie is uitgebreid met twee waterwerpers van Italiaanse makelij. Zodoende wordt de periode overbrugd tot de levering van de zes nieuwe waterwerpers die momenteel in productie zijn. Dit heeft de Politie bekendgemaakt.

Afgekeurde waterwerpers
De zes waterwerpers die de Nederlandse Politie had, waren vanwege veiligheidsaspecten afgekeurd. Zo kregen de voertuigen klapbanden. Sinds 2022 wordt daarom beroep gedaan op de Duitse en Belgische Politie voor de inzet van waterwerpers tijdens onder andere demonstraties en andere evenementen met een hoog risico op ongeregeldheden.

Na een aanbestedingsproject heeft Nederland zes nieuwe waterwerpers aangeschaft. Deze zijn nog in productie bij het bedrijf Ziegler Brandweertechniek. De voertuigen worden gedurende najaar 2024 en voorjaar 2025 geleverd.

Periode overbruggen
Om de periode tot levering te overbruggen, ging de Nederlandse Politie tevens op zoek naar een alternatief. Uiteindelijk werd in december 2023 een Italiaanse fabrikant gevonden, waar de Politie twee waterwerpers van kan huren voor de periode van 30 maanden. Ook bestaat de optie om over te gaan tot koop.

De twee gehuurde voertuigen staan momenteel in Den Haag. Komende weken worden medewerkers getraind. Naar verwachting kunnen de waterwerpers vanaf eind juni worden ingezet. “De twee nieuwe waterwerpers zorgen dat de politie nu beter is voorbereid op onvoorspelbare situaties waar grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren”, aldus de Politie.

spot_img