BrandweerRisico op natuurbrand in Kennemerland neemt toe

Risico op natuurbrand in Kennemerland neemt toe

Haarlem – Ondanks het natte voorjaar is het risico op natuurbranden in de regio Kennemerland toch weer toegenomen, meldt de Veiligheidsregio. De droogte van de grond, planten en bomen in de duingebieden verhoogt de kans op brand aanzienlijk. Brandweer Kennemerland geeft advies over hoe inwoners branden kunnen voorkomen en wat te doen bij een natuurbrand.

Natuurbrandrisico

Zelfs een kleine onoplettendheid kan een natuurbrand veroorzaken, die in droge periodes snel en onvoorspelbaar kan groeien, wat gevaarlijk is voor mens en dier. Het actuele risico op een natuurbrand in jouw regio is te zien op www.natuurbrandrisico.nl. Momenteel is Kennemerland in fase 2, wat betekent dat de kans op natuurbrand aanwezig is. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn extra alert en vragen om medewerking van recreanten om branden te voorkomen of de gevolgen te beperken. Tijdens deze fase kun je nog steeds de natuur in, maar wees extra alert en meld verdachte zaken meteen via 112.

Wat kun je doen om een natuurbrand te voorkomen?

  • Wees voorzichtig met vuur: Maak geen open vuur in droge periodes. Vuurkorven, fakkels, wensballonnen, vuurwerk en koken met open vuur of BBQ-en zijn niet toegestaan in de natuur.
  • Veroorzaak geen brand per ongeluk: Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee.

Extra Tips voor in de Natuur

  • Houd de natuur schoon en netjes.
  • Gebruik alleen aangewezen vuurplaatsen als deze beschikbaar en toegestaan zijn.
  • Meld verdachte situaties onmiddellijk via 112.
spot_img