NieuwsGeen vervolging voor agenten die schoten op Zomercarnaval in Rotterdam

Geen vervolging voor agenten die schoten op Zomercarnaval in Rotterdam

Drie agenten die in 2023 schoten losten tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dit is bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie (OM). Uit onderzoek is gebleken dat de agenten hun vuurwapen rechtmatig hadden gebruikt.

Schietpartij op Zomercarnaval
De drie agenten hadden op 29 juli 2023 dienst tijdens het Zomercarnaval en hielden toezicht op het openbare evenement. Rond 21.20 uur zagen zij ter hoogte van de kruising Coolsingel met de Van Oldebarneveltplaats dat een man een wapen trekt en schiet op een ander persoon. Die raakt daarbij lichtgewond.

De drie agenten trekken direct hun vuurwapen en riepen naar de schutter dat hij zijn wapen moest weggooien. Als de man geen gehoor geeft, wordt eerst een waarschuwingsschot gelost. Als er dan opnieuw geen reactie komt, schieten de agenten gericht. Drie kogels raken de schutter en ook een onschuldige omstander wordt geraakt.

De schutter, een 27-jarige man uit Zwijndrecht, is begin 2024 berecht en heeft een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd gekregen voor poging tot doodslag en verboden wapenbezit.

Onderzoek naar handelen agenten
Nadat de agenten hadden geschoten werd ook naar hun volgens protocol een onderzoek gestart. Dit is uitgevoerd door de Rijksrecherche onder leiding van het OM. De Rijksrecherche heeft alle bekende feiten en sporen vastgesteld. Het dossier is vervolgens beoordeeld door de officier van justitie van het OM.

De officier van justitie oordeelde dat de agenten direct na het waarschuwingsschot niet anders konden dan gericht schieten. “Er waren zeer veel mensen in de buurt die direct gevaar liepen door het feit dat een bezoeker tijdens het drukke evenement een wapen trok en begon te schieten”, aldus het OM. De drie agenten hebben gehandeld conform de Ambtsinstructie en worden daarom niet strafrechtelijk vervolgd.

spot_img