Nieuws Brandweerzorg Flevoland staat onder druk

Brandweerzorg Flevoland staat onder druk

Gepubliceerd op: 30 april 2019

De brandweerzorg in de Veiligheidsregio Flevoland staat onder druk, dat schrijft Omroep Flevoland op haar website. De brandweer heeft dit jaar zo'n 1,5 miljoen euro extra nodig om de paraatheid, vakbekwaamheid en slagkracht te kunnen waarborgen. De Veiligheidsregio is hier in overleg met de Flevolandse gemeenten.

Brandweer Flevoland heeft afgelopen jaar veel vrijwilligers zien vertrekken. Maarliefst 53 manschappen en bevelvoerders verlieten de brandweer. Hiervoor zijn een aantal nieuwe mensen aangenomen maar lang niet voldoende. Om de kosten te beperken is er doordat er geld is geinvesteerd in het opleiden van nieuw personeel minder realistisch geoefend.

Het aantal mensen dat de vrijwillige brandweer verlaat is groot, al jaren laat de trend zich zien dat er steeds meer mensen vertrekken. Waar men vroeger 30 jaar bleef is dat tegenwoordig 10 jaar. Brandweer Flevoland heeft ongeveer 380 vrijwilligers.

Doordat het langer duurt om voertuigen vol te krijgen is de brandweer 36% te laat om binnen de landelijke gestelde tijd van 5-10 min ter plaatse te zijn. Om de brandweerzorg te waarborgen wordt er momenteel vanuit een aantal posten met beroepscollega's gewerkt. Zij zitten op de kazerne zodat de wagens op tijd kunnen rijden. 

Lees verder op Omroep FlevolandMail de redactie


Instagram