Blog De centralist, an unsung hero

De centralist, an unsung hero

Gepubliceerd op: 22 december 2014

Wendy Kiel, 23 maart 2014

Vanochtend vond ik op internet een pagina waarop de geluidsbanden van 9/11 staan. Hier kun je al het radioverkeer tussen de voertuigen en de meldkamer beluisteren. De geluidsbanden zijn in augustus 2005 – na een drie jaar lang durende rechtszaak – door de FDNY vrijgegeven. Niet alleen kun je luisteren naar de gesprekken, de transcripten van de gesprekken zijn ook vrijgegeven.

Ik heb eigenlijk maar één bestand helemaal geluisterd, die van Fire Brooklyn 2. Op deze tape hoor je hoe wordt gezegd dat de eerste toren instort en een brandweerman roept: “Send the army”. Iemand die in een brandweerauto klem zit, en bijna geen lucht meer heeft, schreeuwt over de mobilofoon om hulp. De centralist (die je hoort op deze tape) blijft rustig en probeert alles zo goed mogelijk te coördineren. Hij vraagt of iemand weet wie ter plaatse de leiding heeft en of deze brandweerman contact kan zoeken met de meldkamer. De centralist wil weten waarmee de meldkamer de collega’s ter plaatse het beste kan helpen.

De geluidsbanden deden me denken aan mijn studiereis in de Verenigde Staten. Tijdens deze studiereis heb ik meerdere meldkamers bezocht: het Dispatch Center The Bronx, crisis and monitoring center NY en de meldkamer van Arlington. Op het Dispatch Center The Bronx vertelde één van de leidinggevenden dat na 9/11 een aantal medewerkers niet meer op het werk zijn verschenen. Zij hadden aan de telefoon gezeten met al die mensen die opgesloten zaten in de Twin Towers.  John Lightsey (die wel is blijven werken) zegt hierover: “You hear voices…. you know, calling for help.”

Heel eerlijk gezegd, denk ik bij 9/11 niet aan de centralisten die alle telefoontjes hebben verwerkt en de contacten onderhielden met de voertuigen. Ik zie de brandweermannen voor me in en rondom de Twin Towers. En dat is misschien niet zo raar, omdat je dit ziet in de films die zijn gemaakt en de beelden die zijn uitgezonden. Maar de geluidsbanden en het artikel over John Lightsey, doen je beseffen dat de centralisten op de meldkamer een heldenrol hebben gespeeld. En dat is iets dat volgens mij niet bij iedereen altijd scherp op het netvlies staat: de bijdrage van een centralist tijdens een incident en wat het betekent om een centralist te zijn. Of om het met de woorden van chaplain Everett Wabst van de FDNY te zeggen:

“There has been little recognition of what they suffered. …They are truly unsung heroes.”Mail de redactie


Instagram