Blog Waarom hulpdiensten straks niet meer zonder Google Glass kunnen

Waarom hulpdiensten straks niet meer zonder Google Glass kunnen

Gepubliceerd op: 15 maart 2014

Toen virtual reality een vlucht nam had ik er zelf wat moeite mee om te bedenken voor welke andere doeleinden dan spelletjes spelen dat handig zou zijn. Inmiddels beschouw ik virtual reality als voorloper van augmented reality. In plaats van een realistische, virtuele omgeving biedt augmented reality extra lagen informatie bovenop de werkelijke omgeving.

Mijn eerste ervaringen met augmented reality deed ik op met de Google Sky Map app op mijn smartphone. Met deze app kun je in een oogwenk zien waar welke planeet zich bevindt of welk sterrenbeeld boven je hangt op het moment dat je naar de hemel kijkt. Dit met het beeldscherm van je telefoon als een soort doorkijkvenster. Zojuist heb ik dit plaatje geschoten ter illustratie:

Inmiddels heeft iedereen wel zo’n beetje van Google Glass gehoord. Google heeft een bril ontwikkeld waarmee het niet meer nodig is om met het scherm van je smartphone om je heen te kijken om gebruik te maken van augmented reality. Je hebt dus je handen vrij om andere dingen te doen. Door spraakherkenning kun je de slimme bril stemopdrachten geven zoals foto’s maken, filmpjes maken, iemand bellen, etcetera.

Google Glass voor de brandweer
Hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance hebben vaak te weinig tijd om teveel te moeten doen. Elk instrument waardoor efficiënter gewerkt kan worden kan mensenlevens redden. Niet alleen levens van slachtoffers, maar ook dat van de hulpverleners zelf. Stel je voor dat je als brandweerman bij het benaderen een voertuig waar een slachtoffer in klem zit direct informatie krijgt waar in het voertuig de airbags zijn geplaatst. Of dat je bij het benaderen van het pand direct informatie tot je beschikking hebt hoe de indeling van het gebouw is, waar de noodtrappen zijn of misschien zelfs waar meetsystemen zien dat slachtoffers zich bevinden. Een slimme brandweerman in Amerika heeft iets dergelijks al ontwikkeld voor Google Glass en in dit filmpje kun je zien hoe dat in zijn werk gaat:

Google Glass voor medische hulpverlening
Na het zien van dit filmpje is het niet zo moeilijk meer om je voor te kunnen stellen hoe Google Glass kan ondersteunen bij het verlenen van medische hulp. In het onderstaande voorbeeld gaat het met name over hoe een chirurg in de operatiekamer Glass gebruikt, maar ook voor ambulancepersoneel zou het een uitkomst zijn. In plaats van turen naar een beeldscherm of papieren print met daarop hartslag, bloeddruk, etc. heb je de benodigde informatie van de patiënt direct in je gezichtsveld.

Google Glass voor de politie
En de politie dan? Ook die kan straks niet meer zonder augmented reality, of dat nou via Google Glass is of een andere variant. Wat te denken van gezichtsherkenning, nachtvisie, een plattegrond met daarop de posities van de collega’s, navigatie naar de locatie waarvandaan een melding is gedaan, video- of foto-opnamen van een plaats delict zoals deze wordt aangetroffen, etcetera. Het bedrijf Golden-I heeft daar al wat voor ontworpen. Ik heb het nog niet ‘in het wild’ gezien, al doet de website vermoeden dat het al wel lang en breed in bedrijf is.

Ik ben ervan overtuigd dat we nog aan het begin staan van deze ‘augmented reality’-evolutie. Dat zal niet alleen in de vorm van een bril of ander hulpmiddel voor de ogen zijn, want ook autoramen kunnen in de nabije toekomst bijvoorbeeld worden voorzien van een digitale informatielaag.

Waar de veldwachter in de vorige eeuw alleen nog een fluitje had om vanaf een afstand te kunnen communiceren, kunnen wij ons al niet meer voorstellen dat een politieagent tegenwoordig niet minimaal is voorzien van een portofoon en een mobiele telefoon. Ik kan me verder nauwelijks voorstellen dat er nog voertuigen van hulpdiensten zijn waar geen navigatiesysteem in zit. Over amper twee decennia zullen we ons al niet meer kunnen voorstellen hoe hulpdiensten het ooit zonder augmented reality hebben gesteld.

Deze blog is geschreven door Rick de Haan en met toestemming overgenomen op deze site. Zie ook: http://rickdehaan.wordpress.com



Mail de redactie


Instagram