Nieuws Shutterstock Amerikaanse hulpverleners oefenden met te hoge dosis gif

Amerikaanse hulpverleners oefenden met te hoge dosis gif

Gepubliceerd op: 17 december 2016

Een trainingscentrum in het Amerikaanse Alabama blijkt vijf jaar lang te hoge doses gif te hebben gebruikt. Het gaat om ricinepoeder, dat geldt als een van de vijf dodelijkste stoffen ter wereld. Het centrum traint hulpverleners voor de inzet na een terroristische aanval. Meer dan 9.600 brandweermensen en medisch personeel zijn aan het gif blootgesteld.

Volgens het Federal Emergency Management Agency’s Center for Domestic Preparedness ligt de schuld bij een extern laboratorium dat sinds 2011 verkeerde leveringen zou hebben gedaan. Ze hadden een onschuldige variant van ricine besteld om mee te oefenen. Het bewuste lab uit Florida reageerde in Amerikaanse media dat de geleverde verpakkingen gelabeld waren met ‘RCA60’. Dat is de wetenschappelijke naam voor het dodelijke ricinepoedergif.

De inspectie van het Departement Binnenlandse Veiligheid is een onderzoek gestart. Dat moet ook een antwoord geven op de vraag hoe het mogelijk is dat het trainingscentrum nooit heeft gemerkt dat het met het gevaarlijke gif oefende. Naar verluidt heeft niemand van de cursisten lichamelijke schade opgelopen.



Mail de redactie


Instagram