Nieuws Anti-terreuroefening door DSI schrikt bewoners op

Anti-terreuroefening door DSI schrikt bewoners op

Gepubliceerd op: 17 februari 2016

Dinsdagavond 16 februari heeft de politie samen met speciale eenheden waaronder de Dienst Speciale Interventies (DSI) een anti-terreuroefening gehouden. Bewoners uit Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, en Ridderkerk werden in de avond opgeschrikt door het geluid van een grote politiehelikopter, bommen die afgingen en geweerschoten die waren te horen. Het is bijzonder dat een dergelijke oefening in het openbaar wordt gedaan. De politie geeft aan dat dit nodig is om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen.

Enkele bewoners belden van schrik met 112. De politie gaf onder andere via sociale media aan dat het om een oefening ging.

De oefening

Het scenario bestond uit een oefening in het kader van een gevangenuitbraak. Op het industrieterrein de Stormpolder zit gevangenis de IJssel. Aldaar zouden er personen zijn ontsnapt die zich na een schotenwisseling met de normale politie ophielden op het bedrijventerrein. Omdat er maar één in- en uitgang is werd deze hermetisch afgesloten. Speciale arrestatieteams kwamen ter plaatse om op zoek te gaan naar de verdachten. Het hele gebied moet daarvoor worden uitgekamd. Met behulp van speciaal getrainde agenten en militairen is er gezocht. Zij kregen daarbij hulp van een helikopter. De helikopter was niet zichtbaar omdat de verlichting was uitgeschakeld.

Met machinegeweren en bommen werd gezocht naar de verdachten. Dit ging gepaard met een hoop “geweld”. Hierdoor is een onbekend aantal verdachten overmeesterd. De oefening wordt gehouden zodat bij een eventuele terreuraanslag de teams weten wat ze moeten doen. Meerdere teams hebben verschillend van elkaar deelgenomen aan de oefening.

Eigen film

De politie komt in April naar buiten met een eigen verslag. Hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van een eigen foto- en videoteam zodat iedereen tijdens de oefening onherkenbaar kan worden gemaakt.

Foto’s : Jeffrey JacobsMail de redactie


Instagram