Nieuws Beroepsbrandweer rukt vanaf maandag alleen uit bij spoed

Beroepsbrandweer rukt vanaf maandag alleen uit bij spoed

Gepubliceerd op: 23 juni 2016

Beroepsbrandweermensen door heel het land gaan vanaf maandag alleen nog voor spoedgevallen de deur uit. Dat hebben de vakbonden vandaag besloten nadat reactie van werkgevers uitbleef op een een gesteld ultimatum.

De brandweermensen staken voor een betere pensioenregeling. Er liggen plannen klaar om de pensioenleeftijd van 60 naar 62 te verhogen. Vanmorgen om 10.00 uur liep het ultimatum af, dat de werknemers afgelopen week aan de werkgeversdelegatie stuurden. De werkgevers kwamen toen niet opdagen voor de geplande onderhandelingen. “Hiermee lieten zij 400 brandweermannen in de kou staan, die vanuit het hele land naar Utrecht waren afgereisd om de ernst van de situatie duidelijk te maken.” aldus vakbond FNV.

Alleen uitrukken voor spoedgevallen

Vanaf maandag zullen enkele beroepsposten enkel uitrukken bij prio 1 meldingen. Van de 25 veiligheidsregio’s doen er nu 8 definitief mee aan de actie, te weten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland. Veel andere regio’s bereiden zich momenteel ook voor.

Het grootste deel van de brandweerlieden in ons land zijn vrijwilligers. Zij hebben niet te maken met deze pensioenregeling en staken dus ook niet.

Fysiek en mentaal zwaar werk

Brandweermensen hebben fysiek en mentaal zwaar werk, dat je niet tot je 65e kunt blijven doen. Daarom is in 2006 de FLO-regeling ingevoerd waardoor werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling zijn de wet- en regelgevingen inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is. Dit heeft onder andere nadelige gevolgen voor de inkomsten.



Mail de redactie


Instagram