Nieuws Brandweer gaat 'Schoon werken'

Brandweer gaat 'Schoon werken'

Gepubliceerd op: 08 november 2015

Onder het motto ‘schoon werken’ gaat de brandweer iets aan zijn eigen hygiëne doen. Hoewel de term wat vaag klinkt is de actie opgezet om te voorkomen dat brandweermensen ziektes overhouden aan hun werk. Met name kanker, beroepsziekte nummer één onder spuitgasten, kan ontstaan doordat bepaalde deeltjes via de huid in het lichaam komen.

Het rapport is dik, maar het advies - mede opgesteld met hulp van ervaringen in Zweden - is eigenlijk vrij simpel: wanneer brandweermensen al op de brandlocatie hun kleding vervangen, nemen zij geen vervuilende deeltjes mee in de auto en naar de kazerne. Bovendien krijgen brandweermensen beschermende onderkleding aan. In Amsterdam loopt bij twee kazernes een proef waarbij al op de brandlocatie omgekleed wordt. De kleding gaat direct na de inzet in een speciale zak en de brandweermensen gaan in een joggingpak terug naar de kazerne.

Wanneer de nieuwe procedure wordt ingevoerd kan 90% van de vervuiling al op de brandlocatie worden weggenomen. Wel betekent dit dat er extra pakken aangeschaft moeten worden en dat kost geld. Alleen al in Amsterdam zou het om een paar ton gaan. Nu lijkt dat misschien veel, maar als erkend wordt dat kanker ontstaat door de werkzaamheden, dan zal de werkgever ook voor de kosten van de behandeling op moeten draaien. Preventief ‘schoon werken’ invoeren kan dus kosten in de toekomst kosten besparen.

In Amsterdam hopen de kazernes die meedoen aan de proef dat de nieuwe werkvorm snel wordt ingevoerd. Een beslissing daarover door de korpsleiding is echter nog niet genomen. Daar wordt eerst afgewacht wat de huidige proef oplevert. Wanneer die proef afloopt en wanneer de evaluatie dan bekend wordt, is onduidelijk.


Foto: Jeffrey Koper



Mail de redactie


Instagram