Nieuws Brandweer in gesprek met inspectie over PPMO-test

Brandweer in gesprek met inspectie over PPMO-test

Gepubliceerd op: 04 maart 2015

De inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdag het gebruik van de Stairmaster om veiligheidsredenen verboden. De stairmaster is een automatische trap die gebruikt wordt bij het Periodiek Preventief Onderzoek (PPMO) van de brandweer. Dit gebeurde in Zeeland, naar aanleiding van een van de gebruikelijke inspecties bij veiligheidsregio's.

Gevaarlijk
Er is al lange tijd sprake van een gevaarlijke situatie omtrent de Stairmaster. Diverse brandweermensen die de test hebben gedaan geven aan het niet veilig te vinden. Men moet traplopen met onder iedere arm een opgerolde brandweerslang. Hierdoor kan de reling niet meer vast worden gehouden wat tot onveilige situaties zou kunnen leiden.

Het is nog onduidelijk op welke punten de inspectie de stairmaster precies heeft afgekeurd.

Afgelegde testen blijven geldig
Er zijn inmiddels een paar duizend brandweermensen, zowel beroeps als vrijwilligers, succesvol gekeurd. De resultaten van deze afgelegde keuringen en testen blijven gewoon geldig.

Ongevallen met de Stairmaster
Landelijk zijn er op dit moment twee ongevallen gemeld met licht letsel tijdens het gebruik van de Stairmaster. Het gaat hierbij om gekneusde enkels. De brandweer is op de hoogte van de signalen uit het veld dat er meerdere (bijna-)ongevallen zijn geweest. Brandweer Nederland inventariseert dat op dit moment.

Overleg
Brandweer Nederland is momenteel in overleg met de Inspectie SZW over de geconstateerde gebreken. Afhankelijk van de uitkomst van deze gesprekken gaat de brandweer bekijken of gebreken (vlot) te herstellen zijn of dat er naar tijdelijke alternatieven voor de Stairmaster gezocht moet worden. Dat is belangrijk voor de continuïteit van de (geplande) testen en keuringen.

Video
In onderstaande, oude video is het gebruik van de Stairmaster te zien.



Mail de redactie


Instagram