Nieuws Brandweer strijdt tegen incidenten met koolmonoxide

Brandweer strijdt tegen incidenten met koolmonoxide

Gepubliceerd op: 31 januari 2016

De brandweer start vandaag met een landelijke preventiecampagne om het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging terug te dringen. Speciaal voor deze campagne is een online test gemaakt om te zien hoe veilig het gesteld is met je eigen omgeving en kennis van koolmonoxide. Aan het eind van de test is via de brandweer een koolmonoxide-melder te bestellen.

Uit recent onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid is gebleken dat het koolmonoxide gevaar veel groter is dan altijd werd gedacht. Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is lastig te herkennen, omdat je het niet kunt proeven, ruiken of zien. Daarnaast lijken de eerste fysieke symptomen op de griep en hierdoor worden ze vaak genegeerd. Het giftige gas ontstaat door een onvolledige verbranding van gas of hout en het wordt 250 keer sneller door het lichaam opgenomen.

Tips

De brandweer geeft een aantal tips om ongevallen met koolmonoxide te voorkomen en de bewustwording van het gevaar te vergroten.

  • Plaats een werkende koolmonoxidemelder
  • Laat regelmatig je schoorsteen vegen.
  • Symptomen van koolmonoxide zijn: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, verwarring, slaperigheid en versnelde hartslag. Vermoed je koolmonoxidevergiftiging, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.
  • Let op; de juiste volgorde bij mogelijke koolmonoxidevergiftiging is: Raam openen, huisgenoten waarschuwen, naar buiten gaan en 112 bellen.
  • Mogelijke aanwijzingen dat er sprake kan zijn van te veel koolmonoxide, zijn een geel/oranje gasvlam, beslagen ramen, een scheur of lek in de afvoer van het CV/Gas systeem, een open afvoer van geiser en rook. Houd deze signalen dus goed in de gaten!
  • Koolmonoxidevergiftiging vindt ook buiten je eigen huis plaats. Bijvoorbeeld op (kinder)feestjes, op de camping of op de boot. Wees ook daar alert op mogelijke risico’s en zorg altijd voor voldoende ventilatie.

 



Mail de redactie


Instagram