Nieuws Brandweerduikers werken te vaak onveilig

Brandweerduikers werken te vaak onveilig

Gepubliceerd op: 13 mei 2016

Duikers van de brandweer werken te vaak onveilig blijkt uit onderzoek van de inspectie SZW. Zij deden onderzoek bij 73 duikbedrijven. Bij 48 van de bedrijven werden overtredingen geconstateerd, waaronder zeven brandweerkorpsen.

In totaal werden bij de verschillende bedrijven 108 overtredingen vastgesteld. Twaalf van deze overtredingen zijn gedaan door brandweerkorpsen van de veiligheidsregio's. Bij drie brandweerkorpsen ging het om oefeningen.

"De resultaten van de oefening waren niet vastgelegd in een persoonlijk oefenplan. Daardoor werd niet zichtbaar hoe de oefening was verlopen en op welke punten elke duiker extra voorlichting en oefening nodig heeft. Enkele essentiële onderdelen, zoals zelfreddende handelingen en noodprocedures of leiding geven in dergelijke situaties, werden onvoldoende geoefend." aldus de inspectie.

Onvoldoende verbetering na ongeval Koedijk

Ook haalt de inspectie het eerdere onderzoek aan na het fatale ongeval met een brandweerduiker in Koedijk. De bevindingen uit het nieuwe onderzoek zijn in lijn met de bevindingen van het onderzoek in Koedijk uit 2009.

"Bevindingen van het laatstgenoemde onderzoek waren het ontbreken van een integraal oefenbeleid en de fragmentarische aard van de oefening. Daardoor was er geen inzicht in de mate van vakbekwaamheid van de duikploegen en vond er geen bijsturing plaats." aldus de inspectie.



Mail de redactie


Instagram