Nieuws Brandweerlieden voeren actie tegen bezuinigingen

Brandweerlieden voeren actie tegen bezuinigingen

Gepubliceerd op: 02 mei 2014

Ruim 500 brandweermensen uit heel het land kwamen donderdagmiddag in Eindhoven bijeen om actie te voeren tegen de bezuinigingen op de brandweerzorg. Zij vinden dat de veiligheid van burgers en brandweerlieden in gevaar komt doordat er bezuinigd wordt op personeel, kazernes en materieel.

Duikteam brandweer Eindhoven opgeheven
Verschillende brandweermedewerkers hebben vanaf het podium verteld welke gevaren burgers en personeel te wachten staan door bezuinigingen. Brandweerman Bert: "In onze regio is per vandaag het duikteam opgeheven. Dat betekent dat je dubbel pech hebt als je auto te water raakt. Wij kunnen namelijk niet meer ingrijpen. Dat gaat levens kosten. Ik doe dit werk al 25 jaar en dit kan ik gewoon niet verkroppen."

Kleinere kazernes gesloten
Een andere brandweerman vertelt dat in zijn dorp de kazerne dreigt te verdwijnen, omdat de politiek de kosten te hoog vindt. "Als de kazerne sluit betekent het dat mensen meer dan 20 minuten moeten wachten voordat de brandweer arriveert. Dat is gewoon te laat. De politiek moet eerlijk zijn: is het leven van onze inwoners minder waard dan dat van inwoners uit de steden om ons heen?"

Brandweer voert actie
De vakbonden roepen de politiek en werkgever op te stoppen met voortdurende bezuinigingen. Ook moeten er goede cao-afspraken komen over werk, koopkracht en respect. De cao voor gemeentemedewerkers die ook van toepassing is op brandweerpersoneel is al meer dan een jaar verlopen, doordat de VNG weigert iets te bieden.

Bert de Haas, cao-onderhandelaar Abvakabo FNV: ,,De obsessie van de politiek met een kleine overheid moet stoppen. Het gaat ten koste van de veiligheid. Er moet juist geïnvesteerd worden in overheidsmedewerkers zoals het brandweerpersoneel. Ook door het afsluiten van een goede cao. Vandaag hebben we een waarschuwing gegeven, maar als er niet wordt geluisterd komen er harde acties aan."

Foto's: FlashphotoNL

 



Mail de redactie


Instagram