Nieuws Documentaire waterlijken op TV

Documentaire waterlijken op TV

Gepubliceerd op: 18 maart 2014

Dinsdag zal de eerste aflevering van de documentaire 'Waterlijken' te zien zijn om 23.00 uur op Nederland 2. De documentaire laat zien welke specialisten in actie komen om de doodsoorzaak en de identiteit van een uit het water geborgen lichaam te achterhalen. Filmmaker Nelleke Koop volgde voor deze documentaire onder meer een forensisch patholoog en twee sectieassistenten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Jaarlijks worden uit de grote rivieren die vanuit Duitsland ons land binnenstromen circa tweehonderd waterlijken geborgen. Koop volgt de mensen die het verhaal achter het lijk proberen te ontwaren. Van de waterpolitie die het lichaam bergt tot aan de obductie-assistenten die het lichaam verzorgen als alle onderzoeken zijn verricht.

Identiteit
Ze kijkt mee met de politie die het lichaam bergt, de technisch rechercheur die het onderzoek leidt, de schouwarts die als eerste het lichaam bekijkt, de forensisch patholoog die middels sectie op het lichaam de doodsoorzaak vaststelt en de obductie-assistenten die het lichaam verzorgen als alle onderzoeken zijn afgerond. Langzaamaan geven ze het lichaam zijn verhaal en hiermee zijn identiteit en waardigheid terug.

Mediafondprijs
Regisseur Nelleke Koop ontwikkelde het filmplan voor Waterlijken tijdens de IDFA-Mediafonds Workshop 2011. Ze won hiermee de Mediafondsprijs Documentaire 2011, bestemd voor de realisering van de film. De documentaire is een coproductie van Selfmade Films en Human.

Meer informatie op de website van Human



Mail de redactie


Instagram