Nieuws Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing (eRIC)

Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing (eRIC)

Gepubliceerd op: 11 mei 2016

Op 2, 3 en 4 juni aanstaande opent op Vliegveld Twenthe de Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing (eRIC). Het belooft een bruisend multidisciplinair evenement te worden, met mooie activiteiten voor alle bloedgroepen in de hulpverlening. Het is voor het eerst in zeven jaar dat overheid en bedrijfsleven weer op zo grote schaal uitpakken met een interactieve hulpverleningsvakbeurs op Hollandse bodem. De beurs is gratis te bezoeken. Geïnteresseerden dienen zich enkel even aan te melden via www.exporic.nl.

Veel grote namen uit de hulpverleningsmarkt zijn op eRIC vertegenwoordigd. Zoals de PON/DRV-groep, met het Rosenbauer- en Weberprogramma, DAF Trucks, Volvo/Renault Trucks, Holmatro en Haagen. Liefhebbers van voertuigen en operationele techniek zullen volop aan hun trekken komen. Zo neemt Rosenbauer onder andere zijn fameuze Panther crashtenders mee naar Twente.

De private sector komt niet alleen naar de beurs om glimmende wagens en technische snufjes te laten zien, ook inhoudelijk gaat het ergens over. Op het 'aanbestedingsplein' gaan vragers en aanbieders van producten en diensten live met elkaar in debat over aanbestedingsvraagstukken. In de wereld van productontwikkeling, innovatie en inkoop gebeurt namelijk nogal wat.

Inhoudelijke thema's

eRIC heeft een breed parallelprogramma met inhoudelijke thema’s. Zo zijn er workshops en presentaties rond het thema verminderd zelfredzamen en brandveiligheid. Een actueel thema, ook voor de brandweersector, nu de georganiseerde zorg aan ouderen en chronisch zieken steeds verder wordt afgebouwd en steeds meer mensen met een zorgvraag en verminderde mobiliteit langer zelfstandig thuis blijven wonen. Bij brand en andere noodsituaties zijn zij echter wel kwetsbaar, omdat zij zichzelf minder snel kunnen redden. De hulpverleningsbranche en het bedrijfsleven moeten de handen ineen slaan om de brandveiligheid van het snel groeiende aandeel minder zelfredzamen te verbeteren. Een interessante casus voor het praktijkpodium van eRIC, waaraan het NIGW programma Minder Zelfredzamen en het publiek-private samenwerkingsverband Twente Safety & Security een inhoudelijke bijdrage zullen leveren.

Een ander belangrijk inhoudelijk thema is de zorg voor hulpverleners zelf. De tienduizenden medewerkers van politie, brandweer, geneeskundige keten en defensie doen hun werk onder soms moeilijke omstandigheden. Daarvoor verdienen zij grote maatschappelijke waardering, maar die is niet altijd vanzelfsprekend. Jaarlijks komen tussen de 700 en 1000 hulpverleners mentaal in de problemen als gevolg van ingrijpende of traumatische ervaringen tijdens hun werk en ook krijgen hulpverleners geregeld te maken met verbaal of zelfs fysiek geweld. Reden temeer om de hulpverleners in de frontlinie tijdens eRIC extra in het zonnetje te zetten.
Daarom organiseert de Stichting Hulp voor Hulpverleners op vrijdag 3 juni op het beursterrein het jaarlijkse gala 'Hulpverlener van het jaar'. Een van drie eerder genomineerde hulpverleners die zich op bijzonder wijze verdienstelijk hebben gemaakt, krijgt van minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie de award uitgereikt.

Met deze en andere inhoudelijke thema’s en met een hoog praktijkgehalte wil eRIC zich in het hulpverleningsdomein onderscheiden. Niet alleen vierkante meters vullen met statische producten, maar vooral interactieve discussies tussen aanbieders en gebruikers van diensten en producten, interessante themapresentaties en veel mooie demonstraties, zowel mono als multi. Elke dag wordt het programma afgesloten met een spectaculaire slotdemonstratie rond een scenario waarbij alle hulpverleningsspecialisaties aan bod komen. Tot ziens op eRIC, op 2, 3 en 4 juni!



Mail de redactie


Instagram