Nieuws Friesland toneel van oefening Dutch Bison

Friesland toneel van oefening Dutch Bison

Gepubliceerd op: 23 februari 2014

Friezen kijken inmiddels niet meer op van pantservoertuigen en patrouillerende soldaten. 43 Gemechaniseerde Brigade traint al bijna een week in hun provincie. Oefening Dutch Bison leert militairen hoe op te treden tijdens stabilisatieoperaties.

Recente missies tonen aan dat interactie met lokale bevolking belangrijk is. Reden genoeg om Friezen in het scenario te betrekken. Tijdens Dutch Bison praten militairen veel met inwoners. Checkpoints voor voertuigen lijken ineens alledaags. Sytse de Jong vindt het ‘erg interessant’. De zestigplusser participeert graag, vertelt hij: “Het is de eerste keer dat ik de krijgsmacht hier zie oefenen. Het is natuurlijk belangrijk dat soldaten dit werk tussen de bevolking doen. Als die jongens naar bijvoorbeeld Afrika gaan, moeten ze dat ook. Dat wij hier meewerken aan het opkrikken van hun kennisniveau, doet me goed.”

Terroristen overmeesteren
Eerder overmeesterde de brigade een geënsceneerd terroristenkamp in Gorredijk. De oefenvijand trainde er strijders in het gebruik van geïmproviseerde explosieven. Voordat de infanteristen van de ‘Brigade van het Noorden’ overgingen tot de aanval, hadden verkenners hun werk al gedaan. Mede dankzij de informatie die zij vergaarden, werd de operatie een succes. Passerende buurtbewoners bleven geboeid kijken naar het gevecht.

Partijen voorzien van voedsel
Naast infanteristen en verkenners trainen logistieke en geneeskundige eenheden kriskras door Friesland. In Harlingen staan een hospitaal en een logistiek element. De militairen in het veld krijgen voedsel en brandstof middels konvooien. Majoor Baan Rijnsburger, commandant in Harlingen: “In het oefenscenario bekijken we of we een deel van het transport kunnen uitbesteden aan civiele bedrijven. Vanmiddag heb ik voor het eerst gepraat met toekomstige partners. Erg reëel natuurlijk, want tijdens missies doet Defensie dit ook.”


Foto: Ministerie van Defensie



Mail de redactie


Instagram