Nieuws Futuristische meldkamer Den Haag in gebruik genomen

Futuristische meldkamer Den Haag in gebruik genomen

Gepubliceerd op: 28 mei 2014

Vanaf dinsdag 27 mei wordt de hulpverlening van politie, brandweer en ambulance in de veiligheidsregio’s Haaglanden én Hollands Midden, gecoördineerd en aangestuurd vanaf de Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag. De gemeenschappelijke meldkamer van de regio Hollands Midden aan de Rooseveltstraat in Leiden sluit daarmee haar deuren.

Nieuwe ultramoderne meldkamer
De Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag is een van de nieuwste en modernste meldkamers
in Nederland. De meldkamer is gehuisvest in ‘de Yp’, het politietrainingscentrum in Ypenburg
(Den Haag). De hulpdiensten in de veiligheidsregio Haaglanden werken al sinds 12 maart 2013 vanaf de nieuwe meldkamer. Vanaf dinsdag 27 mei komen daar de hulpdiensten van Hollands Midden bij. Daarmee groeit het werkgebied van de meldkamer van 1 miljoen naar 1,75 miljoen inwoners. Op de meldkamer is plek voor 54 centralisten. Opvallend element in de gemeenschappelijke meldkamer (GMS) is de speciaal ontworpen meldkamertafel met vier beeldschermen.


Bron: Politie.nl

Hulpdiensten gezamenlijk op één meldkamer
In de Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag zijn gevestigd:

  • De meldkamer van Politie Eenheid Den Haag;
  • De meldkamer van Brandweer Haaglanden (onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden) en de Brandweer Hollands Midden (onderdeel van de Veiligheidsregio Hollands Midden).
  • De meldkamer Ambulancezorg Haaglanden (onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden) en de meldkamer Ambulancezorg Hollands Midden (onderdeel van de Veiligheidsregio Hollands Midden). Bij de Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag komen alle meldingen binnen via alarmnummer 1-1-2 van incidenten en calamiteiten die zich voordoen in de veilgheidsregio’s Haaglanden en Hollands Midden. Daarnaast komen op de meldkamer ook de meldingen van particulieren alarmcentrales (PAC’s), Burgernet, Amber Alert en NL Alert binnen. De centralisten van de meldkamer nemen meldingen aan en sturen de hulpdiensten aan die in het verzorgingsgebied aan het werk zijn.

Landelijke meldkamer organisatie (LMO)
Het Rijk heeft in 2012 besloten dat het aantal meldkamers in Nederland teruggebracht wordt van 22 naar 10. De verhuizing van de meldkamer Hollands Midden naar de Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag was al eerder in gang gezet.

Veiligheidsregio Haaglanden
Het werkgebied van de Veiligheidsregio Haaglanden omvat de volgende negen gemeenten: Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. In deze regio wonen 1 miljoen inwoners.

Veiligheidsregio Hollands Midden
Het werkgebied van de Veiligheidsregio Hollands Midden omvat de volgende 25 gemeenten: Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nederlek, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oestgeest, Oudekerk, Rijnwoude, Schoonhoven, Teylingen, Vlist, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas. In deze regio wonen ruim 750.000 inwoners.



Mail de redactie


Instagram