Nieuws Gekanteld waterscherm effectiever dan verticaal waterscherm

Gekanteld waterscherm effectiever dan verticaal waterscherm

Gepubliceerd op: 09 december 2015

Uit onderzoek van de Brandweeracademie en een student van Saxion Hogeschool blijkt dat het effectiever is om het waterscherm gekanteld in te zetten, dan verticaal. Uit diverse metingen wordt duidelijk dat door het scherm te kantelen, de temperatuur van het aangestraalde object drastisch afneemt ten opzichte van een verticaal scherm.

De onderzoeksresultaten zijn belangrijk omdat door de nieuwe inzichten mogelijk de blusrichtlijnen aangepast moeten worden. Door een verticaal waterscherm te plaatsen wordt niet alleen getracht overslag te voorkomen, ook is idee dat het naastgelegen pand hierdoor wordt gekoeld. Nu blijkt dat wanneer het scherm gekanteld geplaatst wordt - en het aangrenzende pand dus aangestraald wordt - de temperatuur van dit pand in rap tempo drastisch afneemt.

In het onderzoek is het effect van overslag tussen twee objecten gemeten. Zonder waterscherm bleek de temperatuur van de andere wand 180 graden te zijn. Wanneer een verticaal scherm wordt geplaatst, neemt dit met 50 graden af. Een flinke winst, maar het scherm gekanteld plaatsen laat de temperatuur nog veel verder dalen: tot slechts 25 graden.

Nu blijkt dat de temperatuur fors naar beneden gebracht kan worden, wil de Brandweeracademie in de toekomst meer onderzoek hiernaar doen. Zo moet gekeken worden wat het effect is op verschillende soorten muren. Ook moet gekeken worden wat het effect is als een wand aangestraald wordt met gel of schuim. Wanneer dit duidelijke verbetering laat zien, wil de Brandweeracademie haar richtlijnen aanpassen.



Mail de redactie


Instagram