Nieuws

Genomineerd: Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: RAM

Gepubliceerd op: 04 september 2016

Op 7 en 8 oktober vindt in Enschede het Brandweercongres plaats. Net als voorgaande jaren wordt daar de Jan van der Heyden Innovatieprijs uitgereikt. De prijs is bedoeld om innovatieve ideeën te stimuleren en te zorgen dat ze binnen Brandweer Nederland gedeeld worden.

Uit 22 inzendingen heeft de jury drie kandidaten geselecteerd. Op het congres presenteren de genomineerden hun idee. Daarna stemmen de congresdeelnemers om de winnaar van 2016 te bepalen.

Op Hulpverlening.nl belichten we in een serie van drie afleveringen de genomineerden. Deze keer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland voor de Risico Analyse Monitor (RAM) en de gebruiksvriendelijke appversie die daarvan in ontwikkeling is.

Risico Analyse Monitor

De Risico Analyse Monitor is een model om gebouwgebonden risico's in kaart te brengen. De RAM wordt al gebruikt door Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Hij is één van de onderdelen van de module Risicobenadering die is ontwikkeld door de VNOG-werkgroep Veiligheid in de Zorg. De module bestaat uit een aantal submodules die de risicobeheerser van de veiligheidsregio naar eigen inzicht kan gebruiken om het brandrisico in te schatten van een pand.

De RAM is één van de middelen die bijdraagt aan een uitgebreide risicoanalyse; op bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten. De risicobeheerser vult hem in samen met de gebruiker en/of eigenaar van een gebouw en deelt ook de uitkomsten. Dat geeft inzicht in de restrisico’s.

Waardevolle informatie

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gebruikt de Risico Analyse Monitor voor zorginstellingen. De module maakt bijvoorbeeld inzichtelijk hoeveel medewerkers 's nachts in een gebouw aanwezig zijn en wat de impact is als er brand uitbreekt. Kunnen de patiënten zelfstandig het pand verlaten of niet? Weet het personeel wat het zelf kan doen zolang de brandweer nog niet gearriveerd is?

De informatie over het gebouw en de mensen is ook waardevol voor de repressieve brandweerdiensten. Die kunnen de gegevens gebruiken bij beslissingen over de bestrijding van de brand en de evacuatie van in het gebouw aanwezige medewerkers en patiënten.

Spinnenweb

De RAM kent vijf meetpunten:

  1. het ruimtelijk profiel
  2. veilige ontvluchting en toetreding
  3. beheersbaarheid incident
  4. bestrijdbaarheid incident
  5. gedrag & houding

Na het invullen van de RAM verschijnt een totaalbeeld. Dat lijkt op een spinnenweb. Die weergave maakt in één oog opslag duidelijk waar de risico’s zich voordoen. Dat geeft risicobeheersers van de veiligheidsregio houvast bij het advies over maatregelen.

App

Voor de RAM wordt nu nog een Excel-programma gebruikt. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werkt aan een gebruiksvriendelijke app. Zodra die klaar is wil men hem in de hele regio toepassen. De app is grotendeels gereed. Hij wordt nu getest.



Mail de redactie


Instagram