Nieuws Genomineerd: Veiligheidsregio Twente en TechForFuture: MoSeS

Genomineerd: Veiligheidsregio Twente en TechForFuture: MoSeS

Gepubliceerd op: 30 augustus 2016

Op 7 en 8 oktober vindt in Enschede het Brandweercongres plaats. Net als voorgaande jaren wordt daar de Jan van der Heyden Innovatieprijs uitgereikt. De prijs is bedoeld om innovatieve ideeën te stimuleren en te zorgen dat ze binnen Brandweer Nederland gedeeld worden.

Uit 22 inzendingen heeft de jury drie kandidaten geselecteerd. Op het congres presenteren de genomineerden hun idee. Daarna stemmen de congresdeelnemers om de winnaar van 2016 te bepalen.

Op Hulpverlening.nl belichten we in een serie van drie afleveringen de genomineerden. Deze keer TechForFuture met project Mobile Sensing for Safety (MoSeS), ingezonden door Veiligheidsregio Twente en Brandweer Twente.

Mobile Sensing for Safety

TechForFuture is het Centre of Expertise HTSM Oost. HTSM staat voor Hightech Systemen & Materialen. Het in Enschede gevestigde centrum is opgericht door de hogescholen Saxion en Windesheim. TechForFuture zet studenten in voor opdrachten van en samenwerking met hightech-bedrijven.

Voor de Veiligheidsregio Twente startte TechForFuture in 2013 het project Mobile Sensing for Safety (MoSeS). Daarbij werd samengewerkt met diverse bedrijven en Brandweer Twente. Uitgangspunt was de vraag hoe mobiele technologie snel een betrouwbaar beeld kan scheppen van een situatie waar hulpverleners in actie komen en hoe die informatie kan helpen bij beslissingen om veilig te opereren. Het project wordt binnenkort afgerond.

Smartphones en tablets

MoSeS is onder meer ontwikkeld voor de brandweer. Het systeem kan de veiligheid van personen (en dan op de eerste plaats de brandweerlieden) vergroten en de schade door calamiteiten beperken. In de praktijk is vaak weinig informatie beschikbaar, of de informatie is niet gedetailleerd genoeg. Als een bevelvoerder zijn manschappen een brandend gebouw in stuurt, weet hij niet (meer) exact waar zijn manschappen zich bevinden en hoe het met hen gaat.

Met behulp van innovatieve technologie verschaft MoSeS real-time inzicht in de situatie. Het systeem maakt zo veel mogelijk gebruik van gangbare technologieën die iedereen al volop gebruikt en relatief goedkoop is: smartphones en tablets. Via bluetooth kunnen daar sensoren aan worden gekoppeld.

Sensornetwerk

Voor MoSeS is de smartphone de spil in een sensornetwerk om de brandweerman heen. Die sensoren verzamelen data over de locatie en de fysieke gesteldheid van de brandweerman: hartslag, ademhaling, temperatuur en resterende hoeveelheid ademlucht. TechForFuture ontwikkelde daarvoor een prototype van een intuïtieve HMI (Human Machine Interface). Die wordt in het ademluchtmasker geplaatst. De gegevens worden automatisch gedeeld met de tablet van de bevelvoerder.



Mail de redactie


Instagram