Nieuws Grip 4 na vondst vliegtuigbom uit WOII in Leiden

Grip 4 na vondst vliegtuigbom uit WOII in Leiden

Gepubliceerd op: 09 mei 2014

Bij baggerwerkzaamheden in het water langs de Amphoraweg in Leiden is vrijdagochtend een oude vliegtuigbom aangetroffen. De machinist van een graafmachine schepte rond 9:45 uur de bom uit het water. Het bleek te gaan om een 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog.

Onderzoek door explosieven opruimingsdienst
De Amphoraweg is afgesloten en de EOD doet onderzoek. Zij zullen het explosief op een veilige manier weghalen en transporteren naar recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam. Daar wordt de ontsteking weggehaald. De bom zal vervolgens in Wassenaar tot ontploffing worden gebracht. Bij het ontmantelen zal een deel van de A4 en het luchtruim afgesloten worden.

55 woningen ontruimd
Alle woningen in een straal van 100 meter rondom de vindplaats zijn uit voorzorg ontruimd. De bewoners zijn naar de opvanglokatie, de 3 Oktoberhal aan de Smaragdlaan in Leiden gebracht of op eigen gelegenheid er naar toe gegaan.

Niet voor het eerst
Eind 2013 vond er precies een zelfde incident plaats aan de Amphoraweg in Leiden. Ook toen werd een 500 ponder tijdens baggerwerkzaamheden aangetroffen.



Mail de redactie


Instagram