Nieuws GinoPress Inzet bij vondst drugsafval moet beter en veiliger

Inzet bij vondst drugsafval moet beter en veiliger

Gepubliceerd op: 28 september 2016

De vindplek van gedumpt drugsafval moet te allen tijde worden behandeld als een plaats delict. Er is immers sprake van een milieudelict én een drugsdelict. Dat stellen onderzoekers in een onlangs verschenen rapport. De toezichthouders of hulpverleners die als eerste ter plaatse zijn, moeten daarom weten wat zij moeten doen en wie zij moeten inschakelen, het liefst aan de hand van een vast protocol.

Het onderzoek is, onder leiding van Yvette Schoenmakers, uitgevoerd voor het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. In het rapport (‘Elke dumping is een plaats delict’) wordt duidelijk gemaakt dat dumpingen voor de recherche soms meer aanknopingspunten bieden dan nu gebruikt worden. Dat vergroot de kans om de daders, maar bijvoorbeeld ook grondstoffenleveranciers te achterhalen.

Meldkamer

"Of dit mogelijk en rendabel is moet per zaak bekeken worden. Een afvaldumping kan daarbij opgevat kan worden als een milieudelict (ontdoen van afval op illegale wijze) én als een drugsdelict (onderdeel van de vervaardiging van synthetische drugs). Idealiter worden de mogelijkheden bekeken die beide invalshoeken bieden voor opsporing en vervolging, waarbij ook twee sporen bewandeld kunnen worden.”

Nu gaat er in het behandelen van de melding door de meldkamer nog geregeld wat mis, is gebleken. De meldkamer ziet de ‘afvaldump’ niet altijd als politieaangelegenheid en kan dan simpelweg door- verwijzen naar de gemeente als aangewezen partij die het afval moet opruimen.

Gezondheidsklachten

Er bestaat nog geen eenduidig landelijk protocol. Op regionaal en lokaal niveau zijn er wel verschillende protocollen.  Momenteel wordt op verschillende plaatsen gewerkt aan een politieprotocol en integrale protocollen.

Een protocol is ook wenselijk omdat het afval van amfetamine- en MDMA-productie deels uit schadelijke chemicaliën bestaat: aceton, naftaleen, methanol, mierenzuur en zoutzuur. De blootstelling aan de giftige en bijtende stoffen is het belangrijkste gevaar wanneer iemand in contact komt met drugsafval. “Afhankelijk van de stof kan contact leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, ernstige brandwonden, irritatie aan ogen en luchtwegen, stuiptrekkingen en bewusteloosheid.”

Risico’s voor hulpdiensten

Veel personen lopen dat risico, stellen de onderzoekers. Het gaat onder meer om toezichthouders, politiesurveillanten en hulpdiensten die als eerste ter plaatse zijn en degenen die onderzoek verrichten op de plaats delict. “Met name wanneer de eerst aanwezigen op de PD onvoldoende bekend zijn met de risico’s van het betreden van bijvoorbeeld een voertuig met daarin (lekkende) vaten of van het oppakken/ verplaatsen van vaten, lopen zij risico.”



Mail de redactie


Instagram