Nieuws Inzicht in agressie en geweld tegen politie

Inzicht in agressie en geweld tegen politie

Gepubliceerd op: 29 september 2014

In het afgelopen jaar hebben ongeveer 6000 politiemensen te maken gehad met geweld tijdens werktijd. Enkele honderden agenten kregen thuis te maken met geweld vanwege hun functie.

Onacceptabel
‘Dat is onacceptabel veel’, aldus korpschef Gerard Bouman in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Over de grens’. Bouman: ‘Elke vorm van agressie en geweld tegen politiemensen tijdens en buiten werktijd is onacceptabel en elk incident is er een te veel. Over die grens gaan, tolereren wij niet.”

Fysiek geweld of dreiging daarmee
Het onderzoek, dat de Politieacademie heeft uitgevoerd onder drieduizend politiemensen, laat zien dat bijna veertien procent van de politieagenten in het voorbije jaar privé een vorm van agressie en geweld heeft meegemaakt. Daarbij gaat het in meer dan tien procent van de gevallen om scheldpartijen. Fysiek geweld schommelt rond de twee procent. In een kwart van de gevallen ging het tijdens werktijd om fysiek geweld of dreiging daarmee. Voor aspiranten liggen die getallen iets hoger (45%/27%), voor niet-operationele medewerkers beduidend lager (3,8%/2%).

Verbetering
De politie ziet het rapport als een belangrijke aanwinst, omdat het inzicht verschaft in wat politiemedewerkers nodig hebben als zij met agressie en geweld te maken krijgen tijdens het werk en daarbuiten en hoe het korps hen daarbij optimaal kan ondersteunen. De korpsleiding is zich bewust dat opvang en nazorg in het verleden niet in alle gevallen naar behoren zijn verlopen. Dit rapport biedt concrete aanknopingspunten voor verbetering. Daarover gaat de korpsleiding in gesprek met de betrokken partijen, waaronder het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de politievakorganisaties.



Mail de redactie


Instagram