Nieuws Luchtverdediging Defensie maakt zich klaar voor NSS

Luchtverdediging Defensie maakt zich klaar voor NSS

Gepubliceerd op: 21 maart 2014

Ongeveer 150 defensie medewerkers zijn woensdagnacht met 70 voertuigen vanuit hun thuisbasis in Noord-Limburg  naar voormalig Vliegkamp Valkenburg gereden. Het konvooi vervoerde 4 luchtverdedigingssystemen die het luchtruim bewaken tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag.

Direct na aankomst op Valkenburg begonnen de landmachtmilitairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met het opzetten van de raketsystemen. De radar van de luchtverdedigingseenheid staat op het NAM-terrein bij Noordwijk. Om te voorkomen dat obstakels in de omgeving het radarbeeld verstoren, is de radar hier hoog op een tijdelijke stellage geplaatst. Zondag moet alles helemaal klaar staan.

De lanceerinstallaties komen op 4 plekken:

  • voormalig Vliegkamp Valkenburg, van hieruit wordt de eenheid ook aangestuurd;
  • parkeerplaats De Kuil, Wassenaar;
  • Langevelderslag, Noordwijk;
  • Zweefvliegveld Kennemerland.

bron: ministerie van Defensie

Het konvooi had onder meer verbindings- en commandovoertuigen, het radarsysteem en 4 NASAM-afvuurinstallaties bij zich. De afvuurinstallaties lanceren AMRAAM-raketten. Deze radargeleide raketten zijn gemaakt om vijandelijke vliegtuigen te onderscheppen.

Nauwe samenwerking

Eerste luitenant Juriaan Esser: “De komende dagen worden alle systemen geïnstalleerd en de netwerken getest. Het is een geïntegreerd radarsysteem. Dat betekent dat de radar een eigen luchtbeeld opbouwt, maar dat dit wordt gecombineerd met de beelden van de AWACS-radarvliegtuigen en het fregat De Zeven Provinciën. We werken dus nauw samen met de luchtmacht en de marine.”

Uitleg aan burgers

De militairen van DGLC bedienen de systemen, maar regelen bijvoorbeeld ook hun eigen logistiek. Esser: “Daarnaast bewaken ze de installaties. Maar op dit moment staan ze vooral burgers te woord. De lanceerinstallaties staan nog niet eens en we trekken nu al veel publiek.”



Mail de redactie


Instagram