Nieuws Shutterstock Meer patiënten doorverwezen naar brandwondencentra

Meer patiënten doorverwezen naar brandwondencentra

Gepubliceerd op: 20 december 2016

Steeds vaker worden slachtoffers met brandwonden behandeld in gespecialiseerde brandwondencentra. Dat blijkt uit onderzoek van Jan Dokter, brandwondenarts en medisch coördinator van het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. Tegenwoordig gaat ongeveer de helft van hen naar een brandwondencentrum. In de jaren 80 en 90 was dat nog maar een derde.

Dokter promoveerde vandaag (20 december) op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden. Hij deed onderzoek in de registers van de drie Nederlandse brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen.

Een van de oorzaken van de toename is het feit dat brandwondencentra tegenwoordig in een steeds vroeger stadium worden geconsulteerd door reguliere ziekenhuizen, aldus Dokter. "Patiënten met ernstige brandwonden gaan vrijwel altijd eerst naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor eerste opvang. Ik merk dat de artsen uit die ziekenhuizen nu veel eerder geneigd zijn om hun gespecialiseerde collega’s van de brandwondencentra te raadplegen over de verdere behandeling. Regelmatig besluiten zij samen dat het beter is om het slachtoffer voor vervolgbehandeling te verplaatsen naar een brandwondencentrum."

Protocol

Ook de invoering van nieuwe protocollen heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de toestroom naar de brandwondencentra. In 1998 introduceerden de Nederlandse Brandwonden Stichting en het ministerie van Defensie de Emergency Management of Severe Burns in Nederland. Deze cursus spoedeisende hulp bij brandwonden won sinds 2001, na de nieuwjaarsbrand in Volendam, aan populariteit. Er zijn vijf cursussen per jaar en die zijn altijd uitverkocht, weet Dokter. Hij is zelf instructeur.

Conform het tegenwoordig geldende brandwondenprotocol verwijzen artsen slachtoffers door naar een gespecialiseerd brandwondenziekenhuis als hun lichaam voor meer dan 5 procent verbrand is met derdegraads brandwonden. Bij kinderen gebeurt dat ook bij tweedegraads brandwonden. Voorheen werden alleen slachtoffers met meer dan 10 procent derdegraadsbrandwonden doorgestuurd.



Mail de redactie


Instagram