Nieuws Meeste reddingen brandweer in portiekflats

Meeste reddingen brandweer in portiekflats

Gepubliceerd op: 09 juni 2016

Gemiddeld redt de brandweer in Nederland elke twee dagen één persoon bij een woningbrand. In 2014 en 2015 ging het om minstens 343 mensen. Vooral in portiekflats en ‘s avonds of ’s nachts komt de brandweer in actie. Dat blijkt uit onderzoek door de Brandweeracademie.

Er is niet alleen gekeken naar het aantal geredde personen, maar ook naar de omstandigheden waaronder de reddingen plaatsvonden. De definitie die de onderzoekers voor het rapport Reddingen bij brand 2014/2015 hanteerden was: een evacuatie door de brandweer van een persoon die niet zelfstandig kan of wil vluchten.
Bij een derde van de slachtoffers was sprake van een directe levensbedreiging: zij bevonden zich in de brandruimte zelf of er was sprake van zware rookontwikkeling in hun directe omgeving. Bij ongeveer de helft van de reddingen was er sprake van een mildere vorm van acute dreiging.

Belemmerde vluchtroute

Bij bijna de helft van alle incidenten en 70 procent van alle geredde personen kon het slachtoffer niet vluchten door een belemmerde vluchtroute. “Dit reddingstype vindt veelal plaats in een flat, bijna altijd in een portiekflat, en voornamelijk in de avond en de nacht”, aldus het rapport. De brand bevindt zich vaak in een aangrenzende woning van de geredde persoon. De rookverspreiding is hierbij het grootste probleem.
De brandweer is gemiddeld na zes minuten ter plaatse. De redding wordt doorgaans binnen vijf minuten na aankomst uitgevoerd. De meeste personen bevinden zich buiten op een balkon en worden gered met een redvoertuig. Ook andere hulpmiddelen worden regelmatig gebruikt, zoals vluchtmaskers, revitox (aansluiting op ademlucht van de manschap) en een handladder.



Mail de redactie


Instagram