Nieuws Met asbest besmette kleding na wassen vrijwel schoon

Met asbest besmette kleding na wassen vrijwel schoon

Gepubliceerd op: 02 december 2015

Wanneer kleding met daarin asbestvezels gewassen zijn, komen er na de wasbeurt 99% minder vezels vrij. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de GGD Drenthe. Nadat de kledingstukken gewassen zijn, kunnen ze veilig terug naar hun eigenaren. De kledingstukken zouden zelfs zo veilig zijn dat ze gewoon weer gedragen kunnen worden.

Het onderzoek werd gedaan om te kijken of eigenaren na een brand hun kleding terug kunnen krijgen. Niet alleen bespaard hun dit geld voor nieuwe kleding, ook hebben eigenaren vaak dierbare herinneringen er aan. De resultaten zijn een doorbraak in het onderzoek naar het verwijderen van asbest. Het blijkt zelfs dat met een standaard wasprogramma en gewone zeep een maximaal effect kan worden bereikt.

Voor het onderzoek werden diverse kledingstukken verontreinigd met bruin asbest, zogenaamd amosiet. De helft van de stukken werd in een wasmachine gestopt, de andere kledingstukken bleven in een zak zitten. Na de wasbeurt werd gekeken hoeveel vezels nog in de kleding zaten, waarbij duidelijk werd dat die uit de gewassen kleding bijna verdwenen waren.

De onderzoekers raden wel aan om verder onderzoek te doen. Daaruit moet definitief blijken of de gewassen kleding veilig is om te dragen. Zo moet onder andere gekeken worden naar wat het effect is van het aan- en uittrekken van de kleding.


Speciale machine die voor het onderzoek is gemaakt.
 



Mail de redactie


Instagram