Nieuws Minister: Verbod op C2000 detectie apparaat is geen oplossing

Minister: Verbod op C2000 detectie apparaat is geen oplossing

Gepubliceerd op: 09 februari 2016

De minister van veiligheid en justitie heeft vandaag gereageerd op het bericht van de Telegraaf dat C2000 lek zou zijn. Zoals wij gister al schreven blijkt het niet om een lek te gaan maar om een apparaat wat het Tetra-signaal kan detecteren. "Ieder netwerk dat gebruik maakt van radiofrequentie kan worden gedetecteerd." aldus de minister.

Al in 2013 zijn er kamervragen gesteld over het gebruik van dit apparaat. Destijds waren er nog geen gevallen bekend dat de politie door het apparaat gehinderd werd. De minister geeft aan dat de politie er sinds 2013 rekening mee houd dat een dergelijk apparaat gebruikt kan worden. "Op deze manier kunnen potentiële negatieve effecten van het gebruik van de apparatuur voor de opsporing op dit moment het beste worden beperkt. Vooralsnog lijkt er ook nu nog geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van een structureel probleem."

Verbod

De minister zegt dat een verbod op het detecteren van een Tetra-signaal geen oplossing is. "Ook met een verbod moet de politie er in haar werkwijze altijd rekening mee houden dat de apparatuur voor handen kan zijn bij criminelen. De apparatuur is namelijk internationaal vrij verkrijgbaar en het gebruik is moeilijk op te sporen omdat de apparatuur zelf geen signalen uitzendt." aldus de minister. Wel geeft hij aan te onderzoeken of het mogelijk is om personen juridisch te vervolgen indien de politie wordt gehinderd.



Mail de redactie


Instagram