Nieuws Nederlandse uitvinding moet varkens van verbrandingsdood redden

Nederlandse uitvinding moet varkens van verbrandingsdood redden

Gepubliceerd op: 03 november 2015

De nachtmerrie van iedere varkensboer, brandweerman en dierenliefhebber: brand in de varkensschuur. Door stalbranden kwamen de afgelopen jaren honderdduizenden varkens om het leven. Simpelweg omdat de dieren niet naar buiten konden en het voor brandweerlieden te onveilig was om naar binnen te gaan. Twee Nederlandse uitvinders hebben daar nu een oplossing op bedacht. Als er brand uitbreekt vallen de compartimenten uit elkaar en kunnen de varkens zelf naar buiten lopen.

De uitvinders rekenen op het instinct van de dieren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze zo snel mogelijk weg willen rennen zodra ze merken dat er brand is. Nu kan dat vaak niet door de ijzeren hokken waar ze in liggen. Met het zogenaamde ‘Stable Safe Systeem’ moet daar verandering in komen. Binnen twee minuten kunnen de beesten buiten staan, nog voor de brandweer is geïnformeerd.

Het systeem werkt vrij simpel: zodra het opmerkt dat er brand uitbreekt worden de staldelen vacuüm getrokken. Door twee nooduitgangen te creëren, hebben de dieren altijd één uitgang binnen loopbereik. Het enige wat de boer nog moet doen is de dieren snel een weiland inleiden.

Het enige nadeel lijkt nog het kostenplaatje te zijn. Per boerenbedrijf moet er rekening gehouden worden met een kostenpost tussen de 10.000 en 20.000 euro. Omdat de varkensprijs op dit moment vrij laag ligt, lijkt dit bedrag voor veel boeren te hoog. Ook de politiek staat om die reden er nog niet om te trappelen om het systeem verplicht te stellen.

Veehouders hebben hun twijfels

Via twitter ontvingen wij enkele reacties dat het natuurlijke gedrag van dieren anders is dan de uitvinders beweren. De veehouders stellen dat dieren bij gevaar juist in hun "veilige" stal blijven.



Mail de redactie


Instagram