Nieuws Nieuwe cao dankzij acties ambulancepersoneel

Nieuwe cao dankzij acties ambulancepersoneel

Gepubliceerd op: 03 november 2015

Ambulancemedewerkers gaan er in koopkracht 7,5% op vooruit, kunnen na hun 57e niet meer verplicht worden om nachtdiensten te draaien en waar werk is, worden vaste banen gecreëerd. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit het akkoord dat de bonden en Ambulancezorg Nederland vanavond gesloten hebben. Na ruim vijf maanden komt daarmee een einde aan onzekerheid voor het ambulancepersoneel.

De afgelopen maanden stonden in het teken van acties. Zo werd er vijf maanden regionaal actie gevoerd en vier weken landelijk. Volgens FNV Zorg & Welzijn heeft dat genoeg opgeleverd. Bestuurder Fred Seifert: “Voor het ambulancepersoneel hebben we nu grotendeels dezelfde afspraken kunnen maken die voor het personeel in ziekenhuizen al golden. Gelijk werk verdient immers gelijk loon.”

Ambulancemedewerkers ontvangen een structurele loonsverhoging van 7,5%. Indien iemand ook ‘loondoorbetaling tijdens verlof’ afkoopt over de afgelopen 5 jaar dan kan het loon voor 2016 met 4,5% verder oplopen. Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties. Voor veel werknemers vormt dit een groot deel van hun inkomsten en tijdens de onderhandelingen was dit één van de grote struikelblokken.

Met het nieuwe akkoord moet er ook een einde komen aan het stelselmatig inhuren van uitzendkrachten. Seifert: “Het werkt niet prettig als jij, als ambulancemedewerker, jouw collega moet begeleiden, terwijl je onder grote druk een leven aan het redden bent. Daarnaast kennen de uitzendkrachten niet altijd de weg en moet je dus ook nog op het verkeer letten.” De nieuwe cao gaat in op 1 januari 2016 en loopt tot en met 2018.

 


Foto: GinoPress



Mail de redactie


Instagram