Nieuws Nationale Beeldbank OOV-striping moet af van auto's huisartsenposten

OOV-striping moet af van auto's huisartsenposten

Gepubliceerd op: 18 december 2016

Gebruik van OOV-striping is verboden op auto's van huisartsen voor spoedritten en auto’s voor orgaantransport. De herkenbare blauw-rode strepen zijn voorbehouden aan voertuigen van vertegenwoordigers van openbare orde en veiligheid. De Star of Life mag alleen worden gebruikt door ambulances. Dat antwoordt minister Edith Schippers op vragen van Tweede-Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA).

Bruins Slot stelde de Kamervragen naar aanleiding van een reportage van EditieNL. In het tv-programma bleek dat het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) met sancties dreigt tegen zorgvervoerders die ongeoorloofd gebruik maken van de striping openbare orde en veiligheid (OOV-striping) en de Star of Life. Dat gebeurt echter al jaren, zonder dat er tegen opgetreden werd.

De herkenningstekens zijn uitsluitend bedoeld voor voorrangsvoertuigen van ambulancezorg, politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Douane en reddingsbrigade. Het IFV treedt terecht op tegen andere organisaties die er gebruik van maken, aldus de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die mede namen haar collega Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) antwoordde.

Overgangstermijn

Schippers stelt dat het IFV in opdracht van de staat optreedt tegen ongeautoriseerd gebruik van de OOV-striping. “De OOV-striping is voorbehouden aan een aantal met naam genoemde hulpverleningsdiensten dat een dringende taak heeft. Voor het publiek moet te allen tijde duidelijk zijn wanneer het om dergelijke voertuigen gaat.”

Met InEen, de organisatie van huisartsenposten, is al afgesproken dat huisartsen de zogenoemde ‘secundaire variant’ van de ambulancehuisstijl gaan voeren: de opvallende gele kleur met de blauwe banen. Daarvoor geldt een overgangstermijn van vijf jaar.

De voertuigen van het officieel aangewezen orgaancentrum voor spoedeisend vervoer van transplantatieorganen en transplantatieteams leveren geen ambulancezorg maar personenvervoer. Ze mogen wel optische en geluidssignalen voeren, maar alleen in een eigen huisstijl. Het IFV is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting over “een oplossing en een redelijke overgangstermijn”, aldus Schippers.



Mail de redactie


Instagram