Nieuws Pasje moet Belgische hulpverleners onderscheiden van terroristen

Pasje moet Belgische hulpverleners onderscheiden van terroristen

Gepubliceerd op: 22 mei 2016

De Belgische overheid gaat hulpverleners in België voorzien van nieuwe pasjes om te voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen zich kunnen voordoen als hulpverlener. Dit maakte minister van Volksgezondheid, Maggie De Block afgelopen vrijdag bekend.

Het idee voor de pasjes ontstond na de aanslagen in Brussel en Zaventem. De pasjes zijn niet alleen handig in geval van terreur merkt de minister op: "In het extreme geval kan het gaan om mensen met slechte bedoelingen, maar net zo goed zijn er soms journalisten die de plek van een ramp willen betreden. Of mensen die azen op morfine uit de ambulances bijvoorbeeld".

Situatie in Nederland

Nederlandse hulpverleners zijn lang niet allemaal voorzien van een identificatie pasje. Medewerkers van de Politie en sommige veiligheidsregio's zijn wel voorzien van een pasje met daarop de organisatie en functie. Tot enkele jaren geleden droegen ambulancemedewerkers een pasje die werd uitgegeven door Ambulancezorg Nederland. Hier is echter van af gestapt omdat het onnodig werd bevonden. Wellicht zijn de recente ontwikkelingen op het gebied van terreur een reden om de pasjes ook in Nederland weer in het leven te roepen.



Mail de redactie


Instagram