Nieuws Politie en Justitie hebben 200 miljoen extra nodig

Politie en Justitie hebben 200 miljoen extra nodig

Gepubliceerd op: 29 oktober 2015

Politie en justitie hebben jaarlijks 200 miljoen euro extra nodig om de opsporing van criminelen op peil te krijgen. Dat staat in een geheim rapport, dat de redactie van Nieuwsuur in handen heeft gekregen. Met het geld willen de organisaties veel meer hoger opgeleiden aantrekken. Pas in 2025 zullen politie en justitie alle zaken op orde hebben.

De recherche kampt nu al met een aanzienlijk tekort op het gebied van specialistisch personeel. Om die gaten te dichten is op korte termijn nog eens 50 miljoen euro extra nodig. Wanneer de politie haar zaken op orde heeft, is justitie aan de beurt. “De overdracht van meer en kwalitatief zwaardere zaken van de politie aan het OM leidt ook tot een behoefte aan meer capaciteit en middelen bij de staande (OM) en zittende (rechtelijke macht) magistratuur,” valt te lezen.

Met name op het gebied van digitale criminaliteit schiet de politie nu nog te kort. Tot en met 2018 moeten in totaal 700 mensen van buitenaf worden aangetrokken om de recherchecapaciteit op orde te krijgen. Niet alleen moet de politie zelf meer zaken oplossen, ook moet er samengewerkt worden met bureau’s die gespecialiseerd zijn in digitale fraude.

De politie heeft haast met het aantrekken van nieuw personeel op specialistische afdelingen. Een groot deel van de mensen die dat werk nu doet, zal rond 2020 met pensioen zijn. In totaal moet het aandeel hoger opgeleiden binnen de politie stijgen van 10 naar 25 procent.



Mail de redactie


Instagram