Nieuws Politie gaat misbruik alarmnummer 112 harder aanpakken

Politie gaat misbruik alarmnummer 112 harder aanpakken

Gepubliceerd op: 11 februari 2016

De 112-meldkamer in Amsterdam gaat misbruik van het alarmnummer harder aanpakken. In de tweede helft van 2015 zijn 252 gevallen van ernstig misbruik van het alarmnummer geregistreerd. Daarvoor werden zes personen aangehouden. Dit jaar staat het aantal aanhoudingen alweer op vijf. De politie gaat vanaf vandaag strenger optreden tegen misbruik van 112 door valse melders op te sporen, aan te houden en te bekeuren.

Misbruik

Het onnodig bellen van 112 heeft meerdere negatieve kanten. De meldkamer krijgt vaak scheldpartijen over zich heen, maar kan op dat moment andere dringende telefoontjes niet gelijk beantwoorden. Vorig jaar belde een vrouw vanuit een instelling in Drenthe maar liefst 400 keer met 112. De behandelende instantie is ook aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Resultaat: De vrouw belt niet meer onnodig naar 112.

Zondag 7 februari is een 63-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden, nadat zij meerdere keren ten onrechte 112 had gebeld. Ook via het algemene politienummer 0900-8844 en via de wijkagent deed zij onterecht meldingen aan de politie.

Wanneer wel bellen

In welke gevallen bel je dan wel naar 112? In geval van spoed. Dus wanneer iemands leven in direct gevaar is of wanneer je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Door 112 te bellen kan iemands leven gered worden of kan de politie de daders van een misdrijf op heterdaad aanhouden.



Mail de redactie


Instagram