Nieuws Politie: Radarcontroles zijn wel betrouwbaar

Politie: Radarcontroles zijn wel betrouwbaar

Gepubliceerd op: 27 januari 2016

Deze week kwam politievakbond ACP met het bericht dat nieuwe mobiele flitsapparatuur onbetrouwbaar zou zijn. De korpsleiding van de politie spreekt dit vandaag in een statement tegen. De politie zegt dan ook niet te stoppen met dergelijke controles.

Onjuiste overtredingen filteren

“Iedere politiemedewerker die de Robot MultaRadar CT bedient, is opgeleid om deze radarapparatuur volgens de wettelijke voorschriften te installeren, beheren en gebruiken. Aan de hand van beoordelingscriteria kan de verbalisant overtredingsfoto’s analyseren om onjuiste snelheidsregistraties te filteren.” aldus de korpsleiding.

Niet-correcte meting

Het kan voorkomen dat de flitsapparatuur een onjuiste meting doet zoals de ACP eerder aangaf. Dit wordt ook wel 'reflectie' genoemd. “In het geval dat twee in tegenovergestelde richting bewegende voertuigen zich exact op hetzelfde moment in de radarbundel bevinden, kan een niet-correcte meting ontstaan. De radar telt dan de twee voertuigsnelheden bij elkaar op.”

Beroep

De politie geeft aan dat alle politiemedewerkers die met de mobile flitsapparatuur werken, op de hoogte zijn van het fenomeen reflectie. In dergelijke gevallen dient de foto verwijderd te worden. “Mocht dit onverhoopt in een individueel geval niet zijn gebeurd, dan is de betrokken bestuurder te allen tijde in de gelegenheid om contact op te nemen met de politie die een evident onjuiste meting dan wel zaak kan seponeren.” aldus de politie.



Mail de redactie


Instagram