Nieuws Politievrijwilligers voelen weinig waardering

Politievrijwilligers voelen weinig waardering

Gepubliceerd op: 25 oktober 2015

Vrijwilligers bij de politie voelen nauwelijks waardering van hogere hand. Dat blijkt uit een rapport van de Vrije Universiteit. De sfeer op werkvloer is goed, maar vanuit de korpsleiding ontbreekt waarding. Zo is er veel onduidelijkheid over de inzetbaarheid en aansturing. Gevolg: de nieuwe vrijwilligers haken af.

De politie doet al enkele jaren verwoede pogingen het aantal vrijwilligers te laten groeien. Met een redelijk succes kwamen er de afgelopen jaren ook tal van nieuwe dienders bij. Na een opleiding en het nodige straatwerk, daalt het enthousiasme toch al snel. “Vandaag de dag wordt het belang van politievrijwilligers met de mond beleden, maar wederom komt krachtig beleid niet van de grond,” valt te lezen. De onderzoekers concluderen dat binnen de politietop niemand een serieus verhaal over de inzet van vrijwilligers heeft. Er is simpelweg geen visie over wat deze mensen moeten doen.

Ook lopen vrijwilligers tegen tal van praktische zaken aan. Concrete voorbeelden zijn dat portofoons, dienstvoertuigen en kleedruimten niet beschikbaar zijn. Ook hebben ze geen toegang tot noodzakelijke computersystemen en worden ze onvoldoende bijgeschoold.

Met het rapport in de hand verwacht de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) dat de minister van Veiligheid & Justitie actie onderneemt. “Het rapport bevestigt het beeld dat we al jaren hebben. Politievrijwilligers vinden hun werkzaamheden fantastisch, maar voeren die werkzaamheden uit in een organisatie die ze klein probeert te houden en hen al te lang dwars zit met vage regels en een starre houding,” stelt voorzitter Michael Sijbom. Hij wil daarom maatregelen om zijn mensen gemotiveerd te houden.



Mail de redactie


Instagram