Nieuws Trekken AD & ACP wel de juiste conclusies over aanpak vuurwerkoverlast?

Trekken AD & ACP wel de juiste conclusies over aanpak vuurwerkoverlast?

Gepubliceerd op: 30 december 2015

De politie heeft te weinig tijd om te handhaven tegen vroeg vuurwerk afstekende jeugd, meldt het AD. De krant vroeg cijfers van de twee vorige jaarwisselingen op bij Halt en het Centraal Justitieel Incassobureau en trok daaruit haar conclusies. Maar zijn die conclusies wel juist? Vanuit de gemeenten is er kritiek.

In het artikel van het AD wordt opgevoerd dat twee jaar geleden nog 647 ‘vroegafstekkers’ bekeurd werden. Een jaar later waren dat er ‘slechts 524’. Het aantal doorverwijzing naar Halt liep terug van 1600 naar 1200. In het artikel geeft Gerrit van de Kamp van de ACP aan niet verbaasd te zijn. “Agenten hebben geen tijd om hierop te controleren. In december moeten de overuren opgemaakt worden, waardoor er nauwelijks mankracht is. Ook heeft vuurwerkoverlast geen prioriteit,” stelt hij.

Ook stelt de Bond dat het vuurwerkverbod in veel gemeenten niet te handhaven is. Gemeenten die met zo’n verbod werken herkennen zich hier totaal niet in. Zo maken BOA’s in Amsterdam, Hilversum, Almere en Groningen deze dagen extra rondjes. In Brielle handhaven de BOA’s juist overdag, waarna de politie ’s avonds met een verhoogde capaciteit het werk overneemt.

De vraag is ook of de juiste conclusies getrokken worden. Want als er minder boetes uitgeschreven worden, betekent dit dan dat er minder gehandhaafd wordt? Dat hoeft niet. Het kan ook best zijn dat er minder overtredingen waargenomen zijn of een groter deel van de overtredingen is afgehandeld met een waarschuwing.

Meldpunt vuurwerkoverlast

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast, opgericht door diverse GroenLinks-afdelingen in Nederland, waren woensdagavond al 60.000 meldingen binnengekomen. Uit vrijwel ieder dorp in Nederland komt wel een melding. Toch is er kritiek. Zo ontdekte de nieuwswebsite 1Limburg dat 237 van de 244 klachten in de gemeente Horst aan de Maas ingediend zijn door iemand met hetzelfde ip-adres. Deze meldingen zijn inmiddels verwijderd. Behalve in Horst kwamen ook van Terschelling en de Afsluitdijk neoklachten.



Mail de redactie


Instagram