Nieuws Nationale beeldbank Tweede Kamer: "Agent niet meer herkenbaar in beeld"

Tweede Kamer: "Agent niet meer herkenbaar in beeld"

Gepubliceerd op: 08 december 2016

Minister Ard van der Steur moet ervoor zorgen dat politieagenten niet langer geschaad worden door het publiceren van hun beelden. Media zouden hen alleen nog onherkenbaar in beeld mogen brengen. Daartoe draagt een motie van de Tweede Kamer de minister van Veiligheid & Justitie op.

De motie werd ingediend door de Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA), Nine Kooiman (SP) en Ockje Tellegen (VVD). De indieners gaven aan dat ze vrije meningsuiting en nieuwsgaring weliswaar belangrijk vinden, maar ze zijn van mening dat politieagenten een redelijk belang hebben tegen het herkenbaar publiceren van hun portret. Als van hen foto- en filmmateriaal in de krant, op tv of internet komt, kunnen ze daarvan last hebben. Publicatie kan leiden tot bedreigingen of beledigingen en kan impact hebben op het privéleven van de agenten en op hun gezinnen.  In hun opleiding zouden politieagenten ook getraind moeten worden hoe ze het beste kunnen omgaan met personen die hen fotograferen of filmen.

De motie werd bijna unaniem aangenomen. Alleen de twee leden van Groep Kuzu/Öztürk stemden tegen.

Publieke functie

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is faliekant tegen het verplicht blurren (onherkenbaar maken) van gezichten van politiemensen in actie. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning moet de motie dan ook zo snel mogelijk van tafel. Zijn argument: politieagenten hebben een publieke functie en die moet gecontroleerd kunnen worden. "Ik snap dat dat hinderlijk is, maar daar heb je wetten voor. Het plan van Marcouch heeft directe gevolgen voor het werk van alle journalisten: zij moeten vrij hun werk kunnen doen en zelf die afweging kunnen maken."



Mail de redactie


Instagram