Nieuws Vakvereniging vraagt Minister om ingrijpen bij inzet SIV

Vakvereniging vraagt Minister om ingrijpen bij inzet SIV

Gepubliceerd op: 08 november 2015

De Vakvereniging Brandweervrijwilligers heeft de minister van Veiligheid en Justitie verzocht om in te grijpen bij de inzet van snel inzetbare voertuigen (SIV's). Dit hebben zij gedaan naar aanleiding van een grote brand in Hilversum, 5 november jl.

Dit incident betrof een brand in een sorteercentrum van PostNL. Bij aankomst van deze SIV was was de brand volledig uitslaand. De vakvereniging stelt aan de hand van gemaakte videobeelden vast dat de inzet van de SIV geen toegevoegde waarde had. Dit terwijl de woordvoerder van de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek in een verklaring stelde dat juist de inzet van het snel inzetbare voertuig er aan heeft bijgedragen dat de brand niet is uitgebreid naar de aangrenzende sorteerhal.

“Op de beelden is te zien dat kort na aankomst van het ‘snelle brandweerbusje’ een drukluchtschuim (DLS) straal wordt ingezet in de hoek van het gebouw (bij de grote rode overheaddeuren), gericht op de vlammen bij de dakrand. Enig effect op het vuur is niet waarneembaar.” aldus de vakvereniging.

Onvoldoende slagkracht

Het snel inzetbare voertuig (SIV) komt ter plaatse met slecht twee brandweermensen aan boord. Zij hebben de beschikking over 1 straal met een watervoorraad van 350 liter. Er wordt gesteld dat bij een maatgevend incident de slagkracht onvoldoende is om een nuttige bijdrage te kunnen leveren. “Ze staan meestal in de weg en werken impliciet gevaarlijke situaties in de hand, helemaal wanneer een dergelijk busje uitrukt zonder opgeleide bevelvoerder, zoals bij deze inzet het geval was.”

Onderstaand de video, waarbij op 0.05 minuten is te zien dat de DLS straal wordt ingezet. Op 0.28 minuten wordt de inzet met deze straal gestaakt, waarna te zien is dat de blussing geen effect heeft gehad: de brandt woedt onverminderd hard voort. Hieruit concludeert de vakvereniging dat de inzet geen toegevoegde waarde heeft gehad.


Youtube.com / Miché Media

 



Mail de redactie


Instagram