Nieuws Shutterstock Voorlichting over bescherming tegen stralingsongeval moet beter

Voorlichting over bescherming tegen stralingsongeval moet beter

Gepubliceerd op: 19 augustus 2016

Er heerst bij burgers veel onwetendheid over de gezondheidseffecten van een stralingsongeval en de beschermende maatregelen die mogelijk zijn. Zoals de inname van jodiumtabletten: wie heeft er baat bij en wanneer moet je ze innemen? Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor de communicatie bij de geplande verspreiding van jodiumtabletten door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De voorlichting over de gevolgen van nucleaire straling bij een incident in een kerncentrale en het verstrekken van jodiumtabletten schiet te kort, zo blijkt. Die zou beter moeten aansluiten bij wat mensen willen weten en de ideeën die bij hen leven.

Sterfgevallen

Volgens het RICM hebben burgers behoefte aan informatie over de gezondheidsrisico’s bij een stralingsongeval en de beschermende maatregelen. Dit zijn aandachtspunten bij de communicatie over stralingsongevallen en het verspreiden van jodiumtabletten.

De meeste mensen denken dat een stralingsongeval veel sterfgevallen en misvormingen veroorzaakt, ook op grote afstand van de atoomcentrale. Deskundigen gaan er echter vanuit dat zelfs bij een zwaar kernongeval alleen relatief dichtbij de centrale (tot ongeveer 100 kilometer) gevaarlijke hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkomen. Directe sterfgevallen en misvormingen zijn volgens hen heel zeldzaam.

Jodiumtabletten

Bij een stralingsongeval komen vooral radioactief jodium en cesium vrij. Radioactief jodium kan bij inademing schildklierkanker veroorzaken. Kinderen lopen daarop het grootste risico. Door op het juiste moment jodiumtabletten in te nemen, kan de schildklier minder radioactief jodium opnemen zodat de kans op schildklierkanker sterk afneemt. Voor veel mensen is onduidelijk wie jodiumtabletten moeten innemen, waarom en op welk moment ze dat moeten doen.



Mail de redactie


Instagram