Nieuws VR-Kennemerland neemt arbeidshygiënecontainer in gebruik

VR-Kennemerland neemt arbeidshygiënecontainer in gebruik

Gepubliceerd op: 31 mei 2016

De Veiligheidsregio Kennemerland heeft dinsdagmiddag de nieuwe arbeidshygiënecontainer onthuld. Vanaf morgen zal deze in gebruik worden genomen. Dit is de eerste in Nederland en daarom nog uniek.

Binnen de brandweer is de afgelopen periode gewerkt aan de bewustwording van het belang van '"schoon werken'". Daarop is naar aanleiding van een Fins congres deze nieuwe container ontwikkeld. Vandaag was de officiële overdacht tussen de ontwikkelaars en de projectgroep die de container in de praktijk gaat gebruiken.

De brandweerman zal na het bestrijden van de brand 3 minuten ''uitdampen'' en werden bespoten om het pak te ontdoen een deel van de giftige stoffen. Door het aantrekken van een latex handschoenen en een mondkapje wordt verdere besmetting voorkomen. In de container zal het bluspak worden uitgetrokken en in een kliko worden gestopt. Hier kan vervolgens een nieuw schoon bluspak worden aangetrokken. Zo zal de vuile kleding niet meer in de tankautospuit terecht komen, waardoor deze ook besmet raakt. Ook is er een speciaal gordijntje zodat vrouwen, maar ook mannen, zich afgeschermd kunnen ontdoen van hun bluspak.

De container zal op aanvraag van de bevelvoerder of OvD ter plaatse komen. Hierbij moet het dan wel gaan om een situatie waar meerdere brandweermannen een ernstig vervuild pak hebben.

Foto's: Laurens Bosch



Mail de redactie


Instagram