Nieuws Zorgen over veiligheid rangeerterrein Kijfhoek

Zorgen over veiligheid rangeerterrein Kijfhoek

Gepubliceerd op: 07 maart 2014

Drie kamerleden (VVD en GroenLinks) hebben kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het feit dat de Raad van State de aanvullende voorschriften voor de revisievergunning van het rangeeremplacement Kijfhoek in Zwijndrecht heeft vernietigd. De Raad van State bepaalde in februari dat de veiligheidsregels voor Kijfhoek op Europees niveau geregeld moeten worden. De regels die door de provincie en gemeente zijn opgelegd zijn daarom vernietigd.

De kamerleden maken zich zorgen over de veiligheid zo blijkt uit de vragen. "Deelt u de mening dat aanvullende veiligheidsmaatregelen – naast de nationale en internationale normen – voor Kijfhoek noodzakelijk blijven omdat dit een zeer groot en complex rangeergebied is? Zo ja, aan welke maatregelen denkt u dan? Zo nee, waarom niet?" Is een van de door de GroenLinks gestelde vragen aan de Staatssecretaris.

Kijfhoek al lang veiliger volgens ProRail en Keyrail
De commotie rondom de uitspraak lijkt in schril contrast te staan tot de mededelingen van ProRail, Keyrail, de goederenvervoerders op het spoor en de brandweer Zuid-Holland Zuid, die vinden dat de veiligheid op Kijfhoek sterk verbeterd is dankzij onder meer de invoering van een informatiesysteem waardoor altijd bekend is wat er in wagons zit en waar ze staan. Daarnaast is er een bedrijfsbrandweer op het terrein gevestigd.

In de praktijk blijkt de informatievoorziening niet goed bruikbaar in het werkveld. Ook de bedrijfsbrandweer is voor verbetering vatbaar. Om de breekbaarheid op het terrein te verbeteren zouden er extra wegen moeten worden aangelegd. Daardoor zou de brandweer sneller op allerlei plekken op Kijfhoek kunnen zijn. ProRail geeft aan hier geen geld voor te hebben.

Links

Evaluatieverslag van de brand in 2011

Kamervragen GroenLinks

Wagon met Ethanol in brand
Op 14 januari 2011 ontstond er brand in een met Ethanol gevulde wagon op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. De verkeerspost van ProRail maakte om 21:39 een Remi melding. Ook omwonenden zien dat er iets aan de hand is en bellen met 112. De GMC besluit niet voor Remi maar voor TIS 4.4 te alarmeren. Om 21:41 en 21:42 zijn de ploegen in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, en Bleskensgraaf gealarmeerd. Bij aankomst van de brandweer waren vlammen van tientallen meters hoog zichtbaar.

Een wagon geladen met ethanol (alcohol) stond in brand en een huifwagon geladen met staal. De inzet was er mede op gericht om overslag van de brand naar andere wagons te voorkomen. Het sein brand meester kon de volgende dag om 9.58 gegeven worden. De wagon is verder gecontroleerd uitgebrand.

Kijfhoek

Foto: Stephan Buitendijk



Mail de redactie


Instagram